EBRD kreditira Crnu Goru s 30 milijuna eura za kupnju novih vlakova

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2024. u 06:33
Rok raspoloživosti kreditnih sredstava je tri godine od dana stupanja na snagu ugovora/Shutterstock

Projekt podrazumijeva nabavku do tri kompleta četverodijelnih elektromotornih garnitura.

Željeznički prijevoz Crne Gore (ŽPCG) trebao bi kupiti tri vlaka, a sredstva za to trebala bi biti osigurana iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrijednog 30 milijuna eura.

Vlada je usvojila informaciju o zaključenju ugovora o garanciji za kreditni aranžman između ŽPCG i EBRD-a za potrebe financiranja nabave novih vlakova koji bi se koristili u lokalnom putničkom prometu, te prihvatila tekst ugovora, piše Pobjeda.

Kvalitetnija usluga, veća sigurnost
Projekt podrazumijeva nabavu do tri kompleta četverodijelnih elektromotornih garnitura (EMV) koje će ŽPCG koristiti, a zamijenit će stare, energetski neefikasne garniture s lokomotivskom vučom koje su trenutno u prometu. u prometu.

Novi vlakovi, kako stoji u Vladinom dokumentu, pridonijet će boljoj usluzi, većoj sigurnosti i dostupnosti željezničkog prometa za sve građane, kao i smanjenju emisije CO2. “Očekuje se da će projekt biti završen u roku od tri godine od dana stupanja na snagu.

Najava pozitivnih rezultata

Na osnovu uvida u dokumentaciju, te na osnovu procjene prihoda i rashoda za naredni trogodišnji period, očekuje se da će ŽPCG poslovati s pozitivnim rezultatom.

Također, nabavkom novih vozila smanjit će se troškovi poslovanja i povećati prihodi ŽPCG, što će doprinijeti financijskoj održivosti poduzeća – poručuju iz Vlade. Kredit EBRD-a, uz državno jamstvo, trebao bi pokriti sve troškove projekta koji ukupno iznose 30 milijuna eura.

“Ugovorena vrijednost kredita je 30 milijuna eura s rokom otplate od 15 godina, uključujući poček od tri godine, s polugodišnjom otplatom. Kamatna stopa je promjenjiva, sastoji se od šestomjesečnog Euribora i marže od jedan posto, uz polugodišnju otplatu – kažu u Vladi. Rok raspoloživosti kreditnih sredstava je tri godine od dana stupanja na snagu ugovora.

“Sredstva iz navedenog kreditnog aranžmana povlačila bi se sukladno dinamici realizacije projekta, pri čemu je minimalni iznos povlačenja milijun eura – priopćeno je iz Vlade. Uvjet za sklapanje ugovora o kreditu je izdavanje državnog jamstva.

“Jamstvom je propisano da jamac kao primarni dužnik, a ne samo kao jamac, bezuvjetno jamči za pravodobno i točno plaćanje obveza, kao i za točno izvršavanje svih ostalih obveza korisnika kredita, kako je definirano ugovorom.

Dodatno, u skladu s ugovorom o jamstvu, jamac je dužan podržati zajmoprimca u ispunjavanju svih obveza iz ugovora o zajmu, osigurati izuzeće od oporezivanja za robu i usluge kupljene za projekt te poduzeti potrebne mjere za odobrenje i provedbu Akcijskog plana korporativnog upravljanja – rekli su iz Vlade.

Navode da jamac također mora osigurati izmjene ugovora o javnim uslugama i odgovarajuću proračunsku potporu korisniku kredita u skladu s ugovorenim poslovanjem i financijskim obvezama.

U dokumentu se navodi da se za potvrdu da je ŽPCG kreditno sposobna za redovno izmirivanje obaveza po ovom kreditnom aranžmanu dostavljaju izvještaji o financijskom poslovanju, odnosno bilanca uspjeha i bilance stanja za posljednje dvije poslovne godine, kao i trogodišnja projekcija prihoda i rashoda.

“Na osnovu uvida u dokumentaciju, te na osnovu procjene prihoda i rashoda za naredni trogodišnji period, očekuje se da će ŽPCG poslovati s pozitivnim rezultatom – stoji u dokumentu.

Rastu prihodi
Ukupni prihodi Željezničkog prijevoza u razdoblju od siječnja do prosinca prošle godine ostvareni su u iznosu od 11,36 milijuna eura i veći su za deset posto u odnosu na usporedno razdoblje 2022. godine.

“U istom razdoblju ostvareni su ukupni troškovi od 10,99 milijuna eura i veći su za 17 posto. ŽPCG su u promatranom razdoblju ostvarile dobit prije oporezivanja u iznosu od 377.973 eura, odnosno 60 posto manje u odnosu na usporedno razdoblje.

Unutar kategorije prihoda evidentan je rast prihoda od domaćeg i međunarodnog prometa za oko 590.000 eura u odnosu na usporedno razdoblje, dok su subvencije po osnovi obveze javnog prijevoza također veće za 300.000 eura, navedeno je u informaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close