Dionice kupljene za 52,8 milijuna eura, sada vrijede 76,9 milijuna

Autor: Poslovni dnevnik , 22. travanj 2022. u 08:00
Zadnji rok za donošenje odluke o statusu ovih dionica je 26. rujan ove godine/SHutterstock

Prodajom 10 posto dionica spriječila bi se šteta i dobila sredstva za investicijske projekte.

Vlada treba odlučiti što će biti s deset posto takozvanih općih dionica Elektroprivrede Crne Gore, koje je kompanija otkupila 2019. godine od dotadašnjeg partnera talijanske kompanije A2A, piše portal vijesti.me.

Prema informaciji koju je razmatrala crnogorska Vlada, resorno Ministarstvo kapitalnih investicija predlaže da se te dionice prodaju strateškom partneru. Kada kompanija postane vlasnik dionica ona ih u određenom periodu mora prodati ili poništiti. Poništenje bi značilo umanjenje kapitala za procijenjeni iznos tih dionica, dok bi se dioničarima povećalo postotno učešće u kompaniji.

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore se, kako je navedeno u informaciji, još krajem prošle godine obratio Vladi, i ministarstvima kapitalnih investicija i financija s inicijativom kako da se riješi status dionica.

Oni su naveli tri mogućnosti – da ih država otkupi, da ih prodaju strateškom partneru i da se nađe neko treće rješenje kako bi se izbjeglo poništavanje ovih dionica.

Elektroprivrede Crne Gore je dionice kupila od A2A po cijeni od 52,8 milijuna eura, dok je njihova nominalna vrijednost sada 76,9 milijuna, za koliko bi u slučaju poništenja bio umanjen kapital kompanije. Zadnji rok za donošenje odluke o statusu ovih dionica je 26. rujan ove godine.

Elektroprivrede je već napravila dinamički plan za pripremu prodaju ovih dionica. Ministarstvo kapitalnih investicija je predložilo da se angažira procjenjivač vrijednosti ovih dionica i da se one na temelju te procjene prodaju strateškom partneru na burzi putem trgovine blokom dionica.

Iz Elektroprivrede Crne Gore navode da bi se prodajom spriječila šteta za procijenjenu vrijednost kapitala kompanije, a istovremeno bi kompanija prodajom dionica dobila novac za investicijske projekte.

Konačnu odluku o poništenju ili prodaji dionica trebala donijeti Skupština dioničara Elektroprivrede Crne Gore na prijedlog Vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close