Da investitor ima dozvolu za gradnju hotela doznali s table na gradilištu

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2022. u 07:00
Foto: pixabay

Budvanski Sekretarijat za zaštitu općinske imovine od države traži zaštitu svog zemljišta – jedinoj ne izgrađenoj parceli ispred Jadranskog sajma – na kojem je planirana gradnja kongresnog centra.

Bivši gradonačelnik Budve i poslanik demokrata Dragan Krapović zatražio je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da mu dostavi informacije o prijavi gradnje turske kompanije Mia investment na parceli ispred Jadranskog sajma, piše portal eKapija.

Krapović je dopis, u koji su Vijesti imale uvid, adresirao na, kako ju je nazvao, “nelegitimnu” ministricu Anu Novaković-Đurović i zatražio informaciju je li kompanija predala novu prijavu gradnje i što je njezino ministarstvo o tome odlučivalo.

“Molim da mi dostavite informaciju o statusu prijave gradnje objekta na parceli u okviru DUP Budva centar. Budući da ste od Sekretarijata za zaštitu imovine Općine Budva obaviješteni da je uz podnijetu prijavu gradnje dostavljeno Rješenje o davanju suglasnosti glavnog državnog arhitekta, koje je poništeno Rješenjem Upravnog suda. Je li nadležni građevinski inspektor konstatirao zapisnički da predana prijava gradnje ne ispunjava uvjete propisane članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”, napisao je Krapović. Budvanska kompanija Mia investment prije mjesec postavila je građevinsku tablu na parceli i tako najavila da gradi prvu od dvije kule na parceli ispred hala Jadranskog sajma. To je Vijestima potvrđeno u toj kompaniji. Riječ je o hotelu s 15 katova, koji će, piše na tabli, biti završen 2025. Projektom koji je u ožujku/martu ove godine odobrio direktorat Glavnog državnog arhitekta grade se dvije kule od po 15 i 16 katova, a projekt je vrijedan 70 milijuna eura. Riječ je o hotelsko-apartmanskom kompleksu s pet zvjezdica Mia Budva – objekt s postamentom i dvije kule imat će 358 smještajnih jedinica (soba, studio apartmana i apartmana) za 858 gostiju.

Tako, turski biznismeni definitivno kreću u investiciju koju su najavljivali još od 2018., kada su zaključili ugovor o zajedničkoj gradnji s firmom Safiro beach, na koju je i dalje uknjižena atraktivna parcela od 8500 kvadrata na samo 20 metara od mora. Radi se o jedinoj neizgrađenoj lokaciji uz Slovensku plažu od Zavale do Avale na kojoj namjerava graditi Mia investment.

Mia investment je godinama vodila bitku za dobivanje suglasnosti od Glavnog državnog arhitekte na projekt, koju je osporavala Općina Budva, odnosno njen Sekretarijat za zaštitu imovine. Glavni državni arhitekt prije nekoliko je mjeseci ipak dao zeleno svjetlo na idejno rješenje Mia Budva, čime je praktično donio istovjetnu odluku od prije dvije godine, kada je resornim ministarstvom koordinirao tadašnji premijer Duško Marković.

Kompanija koja okuplja turske biznismene dobila je 25. prosinca/decembra 2019., od Ministarstva suglasnost na idejno rješenje budućeg hotela Mia Budva s apartmanima za tržište, kojim je nakon ostavke ministra Pavla Radulovića, tada koordinirao premijer osobno. Markovićev resor je prethodno poništio rješenje tadašnje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila odobriti gradnju, smatrajući da izgledom budući kompleks odudara od mediteranske arhitekture. Upravni sud usvojio je žalbu Općine Budva i poništio suglasnost te je vratio Direktoratu na ponovno odlučivanje. Sekretarijat za zaštitu imovine Općine Budva je krajem travnja/aprila podnio tužbu Upravnom sudu osporivši rješenje. I dok se čeka odluka suda, tabla koja najavljuje gradnju osvanula je na gradilištu. Stoga je Sekretarijat za zaštitu imovine Općine Budva najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv svih onih koji su uključeni u davanje dozvole turskoj kompaniji.

“Usprkos tome što smo u aprilu podnijeli tužbu Upravnom sudu radi poništaja rješenja državnog arhitekta i što taj spor nije okončan i usprkos tome što smo upozorili građevinsku inspekciju da mora odbiti prijavu gradnje, inspekcija je objavila prijavu gradnje. To otvara pitanje krivične odgovornosti svih u lancu, od ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, preko državnog arhitekta, do građevinskih inspektora”, upozorio je preko Vijesti budvanski Sekretarijat. Ne bude li državna uprava reagirala i spriječila kaos koji će moguće nastati, bit ćemo prisiljeni upotrijebiti i druga pravna sredstva jer je Općina Budva onemogućena privesti namjeni svoje zemljište na kojem je planirana gradnja kongresnog centra.

Komentirajte prvi

New Report

Close