Crnu Goru čeka umjeren rast i stabilan bankarski sektor

Autor: Poslovni dnevnik , 17. listopad 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Podaci za pola godine ukazuju na pozitivna kretanja u sektoru prometa, trgovine i građevine.

U tekućoj godini očekuje se umjereniji ekonomski rast u odnosu na prošlu godinu, navodi se u makroekonomskom izvješću Centralne banke (CBCG) za drugi kvartal.

U izvješću, koje je usvojio Savjet CBCG, navodi se da podaci za prvih šest mjeseci ukazuju na pozitivna kretanja u sektoru prometa, trgovine i građevinarstva, dok je, s druge strane, zabilježen pad industrijske proizvodnje.

“Pozitivni trendovi zabilježeni su na tržištu rada, gdje je došlo do značajnog povećanja broja zaposlenih i smanjenja broja nezaposlenih”, rečeno je iz CBCG.

Inflacija usporava
Podaci o poslovanju banaka za prvih šest mjeseci tekuće godine pokazuju da je bankarski sektor poslovao sigurno i stabilno, uz visoke parametre likvidnosti i solventnosti.

Stopa adekvatnosti kapitala na kraju drugog tromjesečja iznosila je 19,5 posto, uz nastavak stabilnog poslovanja banaka, dodaje se u izvješću CBCG.

Potrošačke cijene u Crnoj Gori u prvom polugodištu bile su u prosjeku više za 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su u lipnju ove godine cijene bile više za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Navedeno je to u Izvješću o kretanju cijena za drugi kvartal koje je također usvojeno na sjednici Vijeća. Modelska procjena inflacije za prosinac ove godine predviđa da će se inflacija kretati od 2,2 posto do 5,1 posto, uz središnju projekciju od 3,5 posto”, navodi se u priopćenju.

Stručna procjena CBCG slična je modelu i ukazuje da se ove godine može očekivati ​​inflacija u rasponu od dva do četiri posto, uz središnju projekciju od tri posto.

Vijeće je usvojilo i Izvješće o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za drugo tromjesečje. Banke su ocijenile da je u drugom tromjesečju tekuće godine došlo do olakšavanja kreditnih uvjeta za gospodarstvo i stanovništvo, u vidu nižih kamatnih marži na kredite.

Povoljniji uvjeti
“Uvjeti kreditiranja sektora stanovništva značajno su olakšani, na što je utjecalo zajedničko djelovanje CBCG i banaka na stvaranju povoljnijih uvjeta zaduživanja stanovništva. Također, banke su u anketi istakle da je došlo do smanjenja provizija i naknada i produženja roka dospijeća i grace perioda, kao i ublažavanja zahtjeva u pogledu kolaterala, vrijednosti hipoteke i učešća i depozita”, rekli su iz CBCG-a.

U trećem tromjesečju banke očekuju daljnji pad kamatnih marži. Na sjednici je doneseno rješenje o izdavanju odobrenja za pružanje platnih usluga instituciji za platni promet PrestoPay iz Podgorice.

Komentirajte prvi

New Report

Close