Crnoj Gori na raspolaganju više od 380 mil. eura iz EU fondova

Autor: Poslovni dnevnik , 15. listopad 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Očekuje se da će prvih 29 milijuna eura u Crnu Goru stići do kraja godine.

Crnoj Gori je od danas na raspolaganju više od 380 milijuna eura dodatnog novca iz EU fondova, od čega će prvih 29 milijuna stići do kraja godine, napisao je premijer Milojko Spajić na internetu.

“Hvala svim članicama EU koje su podržale crnogorsku Reformsku agendu za Rasta plan, koju je Vlada usvojila krajem rujna. Od danas je Crnoj Gori na raspolaganju preko 380 milijuna eura dodatnog novca iz EU fondova, a prvih 29 milijuna će stići do kraja godine.

Ovo je potvrda kvaliteta reformi koje provodi 44. Vlada, kako bi građani Crne Gore što prije dostigli europske standarde”, rekao je Spajić.

Reformska agenda
Vlada Crne Gore usvojila je Reformsku agendu krajem rujna. Riječ je o financijski vrlo izdašnom instrumentu koji će Crnoj Gori omogućiti pristup 383,5 milijuna eura, od čega je 110 milijuna bespovratnih, a ostatak u obliku povoljnih kredita, objasnila je ranije ministrica europskih poslova Maida Gorčević.

Novcem koji Crna Gora dobije bit će provedene značajne reforme u četiri prioritetna sektora koja su neophodna za postizanje stabilnog ekonomskog rasta, unapređenje poslovnog okruženja, vladavine prava i poboljšanja kvaliteta života građana. Kako bi imala pravo na korištenje financijskih sredstava iz Plana rasta, svaka je država bila dužna podnijeti reformsku agendu.

Riječ je o reformama koje se, među ostalim, odnose na vladavinu prava, demokraciju, institucionalne reforme te sprječavanje korupcije i sukoba interesa, kao i poduzimanje potrebnih koraka kako bi se osiguralo da se sredstva ne zlouporabe.

Od prve prezentacije ovog plana, zemljama regije jasno je poručeno da će, ukoliko se reforme ne provedu nakon godinu ili dvije, iznos koji je njima namijenjen biti raspodijeljen drugim zemljama.

Također, EK ima pravo tražiti povrat novca u slučaju da se utvrdi da su ta sredstva zloupotrijebljena. To je najambiciozniji EU paket za regiju. Cilj mu je, između ostalog, udvostručiti gospodarstva tih zemalja u sljedećih deset godina. Riječ je o novcu koji će se dijeliti u razdoblju 2024.-2027.

Regionalna suradnja
Cilj plana rasta također je promicanje regionalne suradnje i razvoj zajedničkog tržišta u regiji, koje bi se postupno integriralo u zajedničko tržište Europske unije.

Ovaj plan, prema riječima dužnosnika EU, ni na koji način nije namijenjen stvaranju alternative proširenju EU, već olakšavanju članstva ovih zemalja u EU. Europska unija želi da se prve uplate iz ovog plana izvrše što prije i da se krene u realizaciju projekata koji bi se financirali kroz Plan rasta.p

Komentirajte prvi

New Report

Close