Crnogorski turizam sve više nalikuje ruskom ruletu

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2024. u 05:11
Kotor je bio značajno čistiji, ali je u prometnom smislu bio pravi kaos, stanje je bilo čak gore nego u Budvi/Shutterstock

Povećanje PDV-a na smještaj sa sedam na 15 posto dodatno pogoršalo ionako tešku situaciju.

Crnogorski turizam je na rubu ozbiljne krize, a situacija je iz godine u godinu sve alarmantnija. Svake godine mislim da smo dotakli dno, ali opet tonemo još dublje”, upozorava Žarko Radulović, suvlasnik Montenegro Starsa ​​i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, u intervjuu za emisiju Mediteraneo RTV Budva.

Njegova analiza ovogodišnje turističke sezone oslikava niz strukturnih problema koji duboko potresaju turistički sektor Crne Gore, od loše predsezone i drastično skraćene špice sezone, do nedovoljno razvijene infrastrukture i prometnih problema.

Zabrinjavajuće istraživanje
Ono što posebno zabrinjava je rezultat istraživanja turoperatora prema kojem se svaki drugi turist ne planira vratiti u Crnu Goru. Ovi podaci jasno ukazuju na neispunjenje očekivanja posjetitelja i postavljaju ozbiljno pitanje o budućnosti jedne od najvažnijih gospodarskih grana u zemlji. Radulović također ističe da je povećanje PDV-a na smještaj sa sedam na 15 posto dodatno pogoršalo ionako tešku situaciju, što je, kaže, veliki udar na turističku industriju.

“Ovo je kao igranje ruskog ruleta s našim turizmom”, dodaje Radulović, upozoravajući na dugoročne posljedice ako se hitno ne poduzmu ozbiljni koraci za spas budućnosti crnogorskog turizma.

Gosti se u velikom broju neće vratiti

Ono što posebno zabrinjava je rezultat istraživanja turoperatora prema kojem se svaki drugi turist ne planira vratiti u Crnu Goru.

Njegove kritike ne zaustavljaju se samo na lošim poreznim i infrastrukturnim odlukama, već se dotiču i ukidanja nacionalnog avioprijevoznika, što je, prema njegovim riječima, dodatno otežalo privlačenje gostiju i održivost crnogorskog turističkog sektora.

Radulović detaljno objašnjava zašto ove promjene ugrožavaju dugoročnu stabilnost crnogorskog turizma, te ističe koliko je važno hitno reagirati kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice po ekonomiju zemlje.

“Ne znam gdje je kraj, ali sam ozbiljno zabrinut za budućnost crnogorskog turizma”, kaže Radulović, dodajući da je ova sezona bila netipična u odnosu na sve prethodne.

“Ova opasna igra koju igramo s turizmom je kratkoročna i neodrživa. Pitanje je što će se dogoditi kada ljudi konačno shvate posljedice. Govorim isključivo s ekonomskog aspekta, jer me politika ne zanima. Pred nama su ključne promocije na važnim tržištima, a ugovori s turoperatorima obično se finaliziraju u srpnju i kolovozu.

Rujan i listopad su mjeseci u kojima se dogovaraju letovi za sljedeću sezonu, a odmah nakon toga slijede sajmovi. Trebat će nam ogromna doza sreće i dobre organizacije da se vratimo na pravi put i osiguramo dugoročnu održivost crnogorskog turizma”, kaže Radulović.

Nikad gora špica sezone
Dodaje kako se ovogodišnja sezona odvijala na neobičan način. “Predsezona je bila izrazito slaba, dok špica sezone nije dosegla uobičajene standarde. Ova je godina, vjerujem, oborila rekord u najmanjem broju dana u špici sezone – bilo ih je manje od 30. Uz to, imali smo ozbiljne probleme s prometom i komunalijama.

Za one koji pomno prate situaciju, problemi su bili očiti. Istraživanje jednog turoperatora koji je doveo značajan broj gostiju dalo je zabrinjavajuće rezultate. Na osnovu odgovora 100 anketiranih turista sredinom kolovoza zaključeno je da svaki drugi gost ne planira povratak u Crnu Goru, što je ishod s kojim se do sada nismo susreli”, rekao je Radulović.

Komentirajte prvi

New Report

Close