Crnogorski trgovinski deficit povećan za 200 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Povećan je uvoz strojeva, a smanjen izvoz električne energije za 120 milijuna eura.

Crna Gora je u prvom polugodištu ostvarila loš rezultat u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Manjak je za 200 milijuna veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prvenstveno zbog manjeg izvoza električne energije. Sugovornici TVCG ističu da je potrebno razvijati realni sektor i proizvodnju kako stanje platne bilance ne bi zavisilo samo od izvoza nekoliko proizvoda električne energije, aluminija i vina, kao i prihoda od turizma, a to za ovu godinu nije na očekivanoj razini.

Jačati proizvodnju

Crna Gora mora povećati proizvodnju kako bi smanjila visoki deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, koji je u prvom polugodištu ove godine bio veći za 200 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Povećan je uvoz strojeva, a smanjen izvoz električne energije za 120 milijuna eura.

“Crna Gora u svom izvozu i roba i usluga ovisi o jednoj vrsti proizvoda. Ono što bi do sada moglo imati je malo negativniji utjecaj na crnogorsku platnu bilancu, ali i na ekonomiju. Primjerice, svaki put kada dođe sušna godina, imamo pad robnog izvoza jer se proizvodnja električne energije uglavnom bazira na proizvodnji hidroelektrana”, kaže Danijela Vukajlović-Grba iz CBCG-a. Analitičar Oleg Filipović kaže da naše gospodarstvo još uvijek ovisi o uvozu i jednoj pravoj gospodarskoj grani, turizmu, ali i nekoliko izvoznih proizvoda. Potrebna je strategija za dugoročno smanjenje deficita.

“Ono što sada dobivamo s tržišta je da je sezona loša, a iako je najbolja sezona i najveći prihod nam je od turizma, ne možemo dopustiti da kao mala zemlja ovisimo samo o jednoj grani i to jednoj grani. pokriva naš deficit”, naglašava Filipović. Zbog deficita u robnoj razmjeni s inozemstvom tekući račun platne bilance u prvom je tromjesečju zabilježio manjak od 434 milijuna eura.

Previše u turizam

Taj manjak pokrivaju prihodi od turizma, izravna strana ulaganja i transferi iz inozemstva.

“Crna Gora je u prethodnih 18 godina imala priljev od blizu 14 milijardi eura, što je u prosjeku dvogodišnji crnogorski BDP. Najveći dio tog iznosa, koji je bio usmjeren kompanijama, bio je usmjeren u hotelijerstvo”, ističe Vukajlović- Grba. Analitičar Oleg Filipović ističe kako je potrebno razvijati industrijski sektor, proizvodnju aluminija, stoga su potrebne reforme i kredibilni investitori koji neće samo kupovati nekretnine. Kada je u pitanju Željezara, neophodne su garancije i poslovni plan.

“Moramo gledati kako na najbolji način iskoristiti prednosti Kombinata aluminija, kako utjecati na investicije same Kombinate aluminija u smislu proizvodnog procesa i na taj način postati konkurentni u odnosu na druge tvrtke”, rekao je Filipović.

Komentirajte prvi

New Report

Close