Crnogorski državni dug prvi put od 2014. ispod 60 posto BDP-a

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Lani nije bilo novih kreditnih aranžmana, ali je za dovršetak autoceste povučeno 63,2 mil. eura.

Ukupan bruto javni dug Crne Gore na kraju lipnja iznosio je oko 4,14 milijardi eura, što je 64,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je osnovni državni dug 3,75 milijardi ili 58,2 posto BDP-a, pišu Vijesti.

Osnovni državni dug iznosi 3,75 milijardi eura kada se umanji vrijednost depozita i izuzmu dugovi lokalnih samouprava od oko 120 milijuna eura.

Važna granica

To je prvi put od 2014. godine da je neto državni dug ispod maastrichtskog kriterija od 60 posto BDP-a, što je važno jer se zemlje s većim državnim dugom smatraju visoko zaduženima.

EU ne prima članice čiji je javni dug veći od 60 posto, iako se u nekim slučajevima nije striktno držao tog pravila. Također, u ranijim preporukama Međunarodni monetarni fond (MMF) savjetovao je Crnoj Gori da se ne zadužuje za drugu fazu autoceste ili druge veće javne investicije, sve dok javni dug ne padne ispod 60 posto BDP-a.

Crna Gora u sljedećih pet godina mora vratiti 2,8 milijardi eura starih dugova, a Svjetska banka (SB) i MMF tražili su da država dio tih dugova vrati iz vlastitih prihoda. To je upravo traženo kako bi javni dug bio ispod 60 posto. U godini proglašenja neovisnosti 2006. godine javni dug Crne Gore iznosio je 700 milijuna kuna i od tada do prije dvije godine bilježio je konstantan rast. Crna Gora je na kraju 2020. godine imala najveći iznos bruto javnog duga i nominalno i u odnosu na postotak BDP-a. Na kraju te godine iznosio je 4,4 milijarde eura ili 105 posto BDP-a. Razlozi tome bili su pad gospodarstva (vrijednosti BDP-a) za oko 15 posto zbog pandemije koronavirusa, kao i zaduženje nove Vlade od 750 milijuna eura izdavanjem euroobveznica.

Prema izvješćima o kretanju javnog duga, u protekle dvije godine obje su države najveći dio pozajmljenih 750 milijuna eura iskoristile za vraćanje starih dugova, pomoć gospodarstvu i građanima kroz protupandemijske programe, kao i za dio manjeg kapitala. projekti. Tijekom 2021. i prošle godine vlade se praktički nisu zaduživale, osim za povlačenje novca iz ranije dogovorenih kredita kod EU banaka i sredstava za odobrene projekte, kao i za dovršetak izgradnje dionice autoceste, ali su postupno trošile dug iz 2020.

Tako lani nije bilo novih kreditnih aranžmana, ali je za dovršetak autoceste povučeno 63,2 milijuna eura, te još 53,6 milijuna eura iz projekata sa Svjetskom bankom, Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i KfW-om. U tom razdoblju otplaćen je 291 milijun eura starih inozemnih i domaćih dugova.

Na što se trošilo?

Ni u 2021. godini nisu sklopljeni novi kreditni aranžmani, ali je povučeno 176 milijuna eura iz starih kredita za izgradnju autocesta i razvojne projekte SB-a i programa EU.

Te su godine vraćeni stari krediti i druge obveze u iznosu od 440 milijuna eura. Tako je u ove dvije godine iz SB i EU banaka povučeno 293 milijuna eura za dovršetak autoceste i razvojne projekte, dok je istovremeno vraćeno 731 milijun eura starih kredita i obveza.

U prošloj godini povećanje prihoda dijelom je iskorišteno i za vraćanje starih dugova. Sve ostale redovne obveze državnog proračuna tijekom 2021. i prošle godine, uključujući rast plaća, mirovina i socijalnih naknada, podmirene su iz redovnih prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close