Crnogorske banke spustile kamatne stope na kredite

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Bankari su rezanje kamata najavili sredinom ožujka na sastanku s guvernericom Irenom Radović.

Banke u Crnoj Gori su u posljednja tri mjeseca smanjile kamate na kredite u prosjeku za osam posto, pokazuju podaci Centralne banke.

Prosječna efektivna kamatna stopa na kredite odobrene u travnju iznosila je 6,89 posto, dok je u veljači iznosila 7,50 posto, pišu Vijesti.

Pad Euribora
Prosječna kamata za građane smanjena je s 8,71 u veljači na 8,39 posto u travnju, a u istom razdoblju prosječna kamata za gospodarstvo smanjena je s 5,86 na 5,68 posto.

Dodatno snižavanje kamata moguće je u sljedećim mjesecima jer je Europska središnja banka prošli tjedan snizila referentnu kamatnu stopu (EURIBOR) za 0,25 postotnih bodova, najavivši daljnje sniženje u rujnu. Šestomjesečni EURIBOR, koji banke najčešće koriste pri izračunu svojih kamata, krajem prošlog tjedna iznosio je 3,73 posto, a očekuje se da će tijekom tjedna zbog odluke ECB-a pasti na 3,5 posto.

Snižavanje kamata predstavnici crnogorskih banaka najavili su sredinom ožujka na sastanku s guvernericom središnje banke Irenom Radović. Statistike sada pokazuju da su banke neke učinile u ožujku, a neke u travnju.

Za većinu kreditnih proizvoda kamatne stope obično su smanjene za 0,5 do jedan postotni bod. Tako je efektivna kamata na stambene kredite (koja uključuje sve pripadajuće troškove) u veljači iznosila 6,47 posto, a na kraju travnja 5,85 posto, odnosno smanjena je za gotovo deset posto ili 0,62 postotna boda. Crnogorske banke u travnju su za stambene kredite odobrile 14,6 milijuna eura, dok je u veljači taj iznos bio 9,4 milijuna.

Prosječna efektivna kamata na nenamjenske gotovinske kredite u veljači je iznosila 9,83, au travnju 9,22 posto, što je pad od 6,3 posto ili 0,61 postotni bod.

U travnju su banke za gotovinske kredite odobrile ukupno 48,6 milijuna eura, što je gotovo 30 posto ukupno odobrenih kredita u tom mjesecu. U veljači je taj iznos iznosio 47,6 milijuna eura, što je bila oko trećina tadašnjeg ukupnog iznosa odobrenih kredita. Od povećanja minimalne mirovine u siječnju s 296 na 450 eura, znatno je poraslo odobravanje gotovinskih kredita za ovu skupinu stanovništva.

Gotovinski krediti na rekordu
Odobreni gotovinski krediti građanima u siječnju ove godine bili su vrijedni 22,3 milijuna eura, u veljači 41,6 milijuna, u ožujku 47,6 milijuna, a u travnju 48,5 milijuna, što je novi povijesni rekord za ovu vrstu kredita. Prosječna efektivna kamata na autokredite u veljači je iznosila 8,91 posto, a u travnju je smanjena na 7,94 posto.

Kamatne stope nisu smanjene jedino za sektor opće države, koji čine državne institucije i za koji je efektivna kamatna stopa u veljači iznosila 5,11 posto, a u travnju 6,35 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close