Crnogorska vlada usvojila tehnički rebalans proračuna

Autor: Poslovni.hr , 19. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Iz Vlade je priopćeno da se donose izmjene i dopune Zakona radi tehničkog usklađivanja nakon donošenja i primjene nove Uredbe o ustrojstvu i načinu rada državne uprave.

Vlada Crne Gore je u četvrtak utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu. Iz Vlade je priopćeno da se donose izmjene i dopune Zakona radi tehničkog usklađivanja nakon donošenja i primjene nove Uredbe o ustrojstvu i načinu rada državne uprave, piše RTCG. Kako se navodi, do izmjena je došlo zbog potrebe uravnoteženja proračuna, zbog povećanja rashoda na različitim proračunskim pozicijama radi realizacije obveza, kao i promjene primitaka sukladno revidiranim makroekonomskim pokazateljima i tekućim kretanja u naplati proračunskih prihoda. “Izmjenama Zakona ukupni prihodi proračuna, u odnosu na Zakon, veći su za 55,4 milijuna eura, dok su rashodi proračuna u odnosu na Zakon povećani za 56,7 milijuna”, ističe se u najava. Iz Vlade je priopćeno da je sukladno navedenim izmjenama došlo do promjena deficita, primarnog deficita te nedostajućih sredstava i potreba za financiranjem.

“Planirana razina proračunskog manjka iznosi 237 milijuna eura ili 3,26 posto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na prvotno planirani, deficit je veći za 1,36 milijuna eura, dok je u odnosu na BDP, zbog rebalansa projekcija BDP-a niža za 0,09 posto”, dodaje se u priopćenju. Kako se navodi u materijalu, Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunu za ovu godinu raspoređeni su primici u iznosu od 3,52 milijarde eura: tekućem proračunu 1,43 milijarde eura, rezervama 70,88 milijuna eura, proračunu državnih fondova 1,25 milijardi eura, kapitalni proračun 237,01 milijuna i transakcije financiranja rashoda 533,86 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close