Crnogorska vlada smijenila Anžura s mjesta izvršnog direktora ToMontenegra

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

O otkazu slovenskom menadžeru bilo je neslužbenih informacija još prije nekoliko tjedana.

Vlada Crne Gore je na svojoj posljednjoj sjednici razriješila izvršnog direktora tvrtke ToMontenegro Marka Anžura te dužnosti. Vlada je krajem protekloga donijela odluku o imenovanju Vukadina Stojanovića za vršitelja dužnosti izvršnog direktora ToMontenegro, pišu podgoričke Vijesti.

Na sjednici je donesena odluka o razrješenju članova Upravnog odbora ToMontenegro u sastavu Tihomir Dragaš, Mitar Šušić, Aleksandra Gardašević Slavuljica, Vukadin Stojanović i Danilo Popović.

Kratak mandat
Vlada je imenovala i članove Upravnog odbora te tvrtke u sastavu Dragaš, Šušić, Gardašević Slavuljica, Petar Glomazić i Giuseppe Renga. Mark Anžur, predstavljen kao stručnjak iz Slovenije, imenovan je početkom svibnja prošle godine za izvršnog direktora To Montenegro, ali je ugovorom o radu propisano da može biti smijenjen, između ostalog, i jednostranom odlukom tvrtke, bez navođenja razloga.

Prema ugovoru o radu, neto plaća Marka Anžura iznosila je 3500 eura mjesečno, uvećana za odgovarajući postotak u odnosu na minulo radno iskustvo, a uz to je imao i godišnji bonus u iznosu od četiri mjesečne neto ugovorene plaće (14.000 eura) u slučaju pozitivne EBITDA (rezultat prije oporezivanja i amortizacije).

Afera s dodjelom linija Turcima

Kompanija je lani trebala ostvariti još bolji rezultat, da se nije dogodilo nezakonito dodjeljivanje linija od Podgorice do Istanbula turskom niskobudžetnom prijevozniku Pegasusu.

Prema ugovoru je primao i mjesečnu naknadu od 1000 eura za pokriće troškova stana i odvojenog života, a prema pravilniku tvrtke imao je pravo na korištenje službenog vozila, telefona i službene bankovne kartice.

Anžur ima pravo na uvećanu plaću, naknadu plaće i druga primanja po osnovi rada u skladu sa zakonom i Općim kolektivnim ugovorom. Anžur je iskustvo u zrakoplovstvu počeo stjecati u travnju 2012. kada je postao glavni komercijalist u slovenskom zrakoplovnom prijevozniku Adria Airways.

U prosincu iste godine postao je izvršni direktor i predsjednik Upravnog odbora te tvrtke, gdje je ostao do ožujka 2016. godine. Tvrtka je službeno proglašena stečajem u rujnu 2019. godine.

Izostali rezultati
Nakon odlaska iz Adrie, Anžur je bio menadžer ili konzultant u tvrtkama Stobart Air, Stobart Air Holdings i UNEX Management Consulting iz Hamburga, koja se bavi konzaltingom u zrakoplovstvu, gdje sada radi i gdje je njegova pozicija. naveden kao partner.

Prošle je godine, u skladu s općim svjetskim trendom oporavka zrakoplovne industrije, crnogorska državna aviokompanija ostvarila dobit od 3,4 milijuna eura, dok je godinu prije imala gubitak od 2,4 milijuna eura. Akumulirani gubitak iz prve dvije godine poslovanja od 7,3 milijuna eura smanjen je na kraju prošle godine na 3,9 milijuna.

Kompanija je prošle godine trebala ostvariti još bolji rezultat, da se nije dogodio, kako je naknadno utvrđeno, nezakonito dodjeljivanje linija od Podgorice do Istanbula turskom niskobudžetnom prevozniku Pegasus, što je uradilo Ministarstvo kapitalnih investicija kada je ministar bio Ervin Ibrahimović.

Prije spomenute odluke, ova linija bila je jedna od najprofitabilnijih za državnog avioprijevoznika. Direktna šteta koja mu je nanijeta kroz smanjenje dobiti, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, procijenjena je na najmanje 2,8 milijuna eura.

Vlada je krajem prošle godine u Odbor direktora To Montenegra imenovala Tihomira Dragaša, Mitra Šušića, Aleksandru Gardašević Slavuljica, Danila Popovića i Vukadina Stojanovića.

Komentirajte prvi

New Report

Close