Crnogorska vlada podiže PDV na knjige i tisak, izdavači ogorčeni

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2024. u 07:00
Povećanjem stope PDV-a, knjiga bi poskupjela za oko osam posto/Shutterstock

Nacrtom fiskalne strategije predviđeno je povećanje stope PDV-a sa 7 na 15 posto.

Nacrtom fiskalne strategije predviđeno je povećanje stope PDV-a sa 7 na 15 posto na knjige te dnevne i periodične publikacije, iako je u većini zemalja, kada je riječ o proizvodima od kulturnog i javnog interesa, najniža ili nula.

Povećanjem stope PDV-a više od dva puta, knjiga bi poskupjela za oko osam posto, dok bi izdavači tiskanih medija morali podići cijenu za isti postotak ili taj iznos platiti iz svog udjela u prihodu, pišu Vijesti.

Uvođenje međustope
U većini zemalja EU izdavanje knjiga i tiskanih medija smatra se javnim interesom zbog obrazovnog i kulturnog razvoja nacije te informiranja građana, pa postoji nekoliko poticajnih mjera, među kojima su najniže ili nulte stope PDV-a.

Do sada su u Crnoj Gori postojale tri stope PDV-a od nula, sedam i 21 posto, a ovim dokumentom sada se predlaže uvođenje međustope od 15 posto, koja bi se primjenjivala na dio proizvoda i usluga koji trenutno podliježu stopi. od sedam posto i dijelom niže za one kojima je stopa sada 21 posto.

U nacrtu strategije stoji da Vlada od povećanja stope PDV-a sa sedam na 15 posto godišnje očekuje prihod od 60 milijuna eura, dok se ne precizira koliko se još novca očekuje od povećanja poreza na knjige i tiskani mediji.

Vlada u obrazloženju navodi da se uvođenje srednje stope PDV-a predlaže kako bi se “nadoknadilo smanjenje prihoda države po osnovu smanjenja poreznog opterećenja plaća, čime se Crna Gora svrstava u red najpovoljnijih poreznih sustava” u smislu oporezivanja troškova rada”.

Udruge nakladnika i knjižara te tiskani mediji posljednjih su godina više puta pokretali inicijative kod raznih vlada za uvođenje nulte stope PDV-a na knjige i tisak, uz obrazloženje da je prodaja knjiga i novina u padu.

U nacrtu medijske strategije, koji je predstavljen 2022. godine, lani je predviđeno smanjenje stope PDV-a na tisak na nula posto. No Vlada je krajem prošle godine donijela Medijsku strategiju u kojoj ta mjera nije predviđena, uz obrazloženje da se tim dokumentom ne mogu određivati porezne stope, već da će se to regulirati financijskim strategijama. Sada se umjesto smanjenja očekuje povećanje poreza na te proizvode.

Nacrtom strategije predlaže se povećanje porezne stope PDV-a sa sedam na 15 posto, osim na knjige i tisak, te na monografske i serijske publikacije, autorska prava i usluge u području obrazovanja, književnosti i umjetnosti, znanosti i umjetničkih predmeta, te kao i na ulaznicama za kino i kazališne predstave, koncerte, muzeje, sajmove, utakmice, kao i za korištenje sportskih objekata u neprofitne svrhe i pružanje uslužnih usluga u marinama. Stope PDV-a na solarne panele i frizerske usluge smanjuju se s 21 na 15 posto.

Stopa PDV-a bit će 15 posto za sve usluge smještaja u hotelima, motelima, pansionima te usluge prehrane i pića, osim za alkoholna pića, gazirana i negazirana pića s dodatkom šećera i kavu u ugostiteljskim objektima.

Apel izdavača i knjižara
Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore Radomir Uljarević apelira na Vladu Crne Gore da ne usvaja najavljene prijedloge jer bi povećanje PDV-a na knjige nedvojbeno imalo dalekosežne negativne posljedice na kulturu čitanja, obrazovanje i dostupnost knjiga.

“U vremenu kada je knjiga već ugrožena sve većom upotrebom mobilnih telefona i digitalnih medija, dodatnim povećanjem PDV-a bi se smanjila zastupljenost knjige u tradicionalnom obliku, a knjiga je neophodna za očuvanje kulture i obrazovanja.

Crna Gora, kao mala država s bogatom, ali ranjivom kulturnom baštinom, trebala bi uložiti napore u promociju čitanja i dostupnosti knjiga, a ne uvoditi mjere koje će ih učiniti manje dostupnima”, poručio je Uljarević.

Standardi koji se odnose na PDV na knjige, kaže, razlikuju se od zemlje do zemlje. “Ali u većini europskih zemalja knjige se oporezuju sniženom stopom PDV-a, koja je niža od standardne stope PDV-a. Te snižene stope mogu biti između pet posto i sedam posto, ovisno o zemlji. U zemljama poput UK-a i nizu saveznih država SAD-a, knjige su oslobođene PDV-a i primjenjuje se nulta stopa”, zaključuje Uljarević.

Komentirajte prvi

New Report

Close