Crnogorska turistička sezona na 79 posto razine iz 2019.

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2022. u 06:59
Foto: pixabay

U Crnoj Gori najviše boravi turista iz Izraela, Njemačke, Francuske, Kazahstana i Mađarske.

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, kao i trenutno dostupnih podataka statističkog zavoda Monstata i središnje banke, tijek ovogodišnje sezone u Crnoj Gori vrlo je ohrabrujući, istaknula je za Ekapiju direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTOCG) Ana Tripković Marković.

Tri velike prepreke

”To je naročito bitno ako se ima u vidu da smo se ove godine suočili sa tri vrlo velike prepreke: ratna događanja su onemogućila veći broj dolazaka sa dva emitivna tržišta koja su bila među prvih pet po broju dolazaka u ranijem periodu; izuzetno veliki inflatorni pritisci odvratili su dio turista od putovanja, ali i umanjili ukupne prihode od ostvarenog prometa; i avioindustriju koja se još uvijek nije oporavila od posljedica covid-19 pandemije, a ove godine je još dodatno pod pritiskom cijena goriva”, poručuje Ana Tripković Marković.

Prema podacima o broju turista po općinama koje NTOCG dobija jednom tjedno od lokalnih turističkih organizacija, 25. kolovoza u Crnoj Gori je boravilo preko 144.000 turista, što je oko šest posto više u odnosu na odnosu na isti period prethodne godine, dok smo u odnosu na 2019. godinu na razini od oko 79%. “Također, prema istim podacima, ove godine u kontinuitetu bilježimo odličnu popunjenost hotelskih kapaciteta. Trenutno u crnogorskim hotelima odmara 25% više gostiju u odnosu na isti period prethodne godine i sedam posto više u odnosu na isti period 2019. godine. Prema istim podacima, najposjećeniji gradovi su Budva, Herceg Novi, Ulcinj, te Bar, Tivat i Kotor, a ono što nas posebno raduje jest da gradovi u središnjem i sjevernom dijelu zemlje bilježe dvoznamenkaste stope rasta kada je u pitanju broj turista”, kaže Tripković Marković dodajući da treba imati u vidu da se radi o neslužbenim podacima.

Dolazak stranaca

U Crnoj Gori najviše boravi turista iz Izraela, Njemačke, Francuske, Kazahstana i Mađarske. “Prema podacima Monstata za lipanj, u kolektivnom smještaju, pored turista iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koji gotovo svake godine zauzimaju prva dva mjesta, najviše je bilo turista iz Njemačke, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske”, kazala je Tripković Marković.

Komentirajte prvi

New Report

Close