Crnogorska plovidba mogla bi potonuti u stečaj

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2024. u 07:01
Foto: Shutterstock

Ministar pomorstva Filip Radulović rekao da je stanje u toj kompaniji “katastrofalno”.

Crnogorska vlada razmišlja o pokretanju stečaja u Crnogorskoj plovidbi, njenoj likvidaciji i prijenosu brodova na Barsku plovidbu.

Potvrdio je to Vijestima dobro obaviješteni izvor iz vrha Crnogorske plovidbe, rekavši da im je ministar pomorstva Filip Radulović na sastanku rekao da je po njegovom mišljenju stanje u toj kompaniji “katastrofalno” i da treba otići u stečaj.

Snimka stanja

U Ministarstvu pomorstva službeno tvrde da će tek nakon izrade ekonomsko-financijske studije stanja u brodarskim kompanijama država moći odlučiti što i kako dalje s Crnogorskom plovidbom, koja je u stopostotnom državnom vlasništvu, odnosno s Barskom plovidbom, gdje država u vlasništvu tvrtke dijeli i brojne privatne manjinske dioničare.

“Prema ocjeni Ministarstva pomorstva, stanje u crnogorskom brodarstvu moglo bi se okarakterizirati kao izazovno, posebno imajući u vidu da ono uvelike ovisi o kretanju vozarina na međunarodnom tržištu. Ministar pomorstva Filip Radulović sa suradnicima imao je niz sastanaka s Upravnim odborom i upravom Crnogorske plovidbe, na kojima je detaljno analizirano stanje u ovoj kompaniji, kao i potencijali za moguće unapređenje poslovanja, odgovorili su Vijestima iz Ministarstva pomorstva.

Crnogorska plovidba je prvi put od svog osnivanja 2021. godine bila “u plusu”, koju je završila sa simboličnom neto dobiti od 39.696 eura. Sljedeću 2022. godinu, koju je tijekom većeg dijela godine karakterizirao značajan rast vozarina na svjetskom tržištu, tvrtka je završila s neto dobiti u iznosu od 2.374.554 eura, dok je prošlu godinu, u kojoj su vozarine ponovno pale, završila s neto dobiti u iznosu od 165.084 eura.

“Situacija je zaista daleko od “katastrofalne” kako je na sastancima s upravom okarakterizirao ministar Radulović, pokušavajući tako stvoriti uvod u priču da Crnogorska plovidba treba biti likvidirana i njeni brodovi dati Barskoj plovidbi. To potvrđuje i činjenica da je tvrtka iz vlastitih sredstava uplatila dio posljednje rate kineskoj Exim banci, koja je u srpnju dospjela za doplatu od 441.683 dolara, iako Vlada to nije obznanila javnosti – kazao je izvor Vijesti.

Vlada je početkom mjeseca priopćila da je “dala suglasnost da se podmiri dug Exim banci od oko 4,3 milijuna eura po osnovu kredita za kupnju brodova jer Crnogorska i Barska plovidba nisu u mogućnosti platiti dug”.

Velika potraživanja

“Vlada je usvojila informaciju o izmirenju obaveza dospjelih 21. srpnja 2024. po kreditnim aranžmanima zaključenim između Crnogorske plovidbe i Exim banke, kao i Barske plovidbe i Exim banke, za koje je država izdala garancije.

Vlada je prihvatila zahtjev banke za podmirenje dospjelih obveza, temeljem izdanih jamstava za te kredite, imajući u vidu da navedene tvrtke nisu u mogućnosti podmirivati ​​svoje obveze. U tu svrhu, Vlada je pristala isplatiti Exim banci 4.269.843 dolara, od čega 2.441.683 dolara za dospjele obaveze po kreditnom aranžmanu sa Crnogorskom plovidbom i 1.828.160 dolara za obaveze po kreditnom ugovoru s Barskom plovidbom, objavljeno je tada.

Izvor Vijesti objašnjava da je istina da je većinu dosadašnjih rata za brodove Kinezima platila država, koja je bila i jamac tog aranžmana, ali je istina i da država sada taj novac potražuje od Crnogorske plovidbe, koja je u njenom vlasništvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close