Crnogorska komercijalna banka spremna prodati svoj udjel u Plantažama

Autor: Poslovni dnevnik , 23. listopad 2024. u 05:44
Plantaže su u prvom kvartalu ostvarile ukupan prihod u iznosu od 5,2 milijuna eura, čime je ostvaren rast od 21% u odnosu na usporedni prošlogodišnji period/Shutterstock

Banka u vlasništvu OTP-a drži 9,2 posto udjela u podgoričkoj kompaniji.

Crnogorska komercijalna banka (CKB) spremna je prodati svoj vlasnički udio u kompaniji “Plantaže”, ako za 9,2 posto temeljnog kapitala dobije odgovarajuću cijenu.

Ovo je “Vijestima” kazao predsjednik Uprave mađarske OTP grupe, koja je vlasnik CKB banke, Sandor Csanyi.

Čeka se rješenje
“Ako moramo zadržati dionice, zadržat ćemo ih. Nemamo strategiju za to, ali čekamo priliku da riješimo to pitanje. S prethodnom Vladom već smo razgovarali o potencijalnoj prodaji našeg udjela u “Plantažama”. U slučaju da dobijemo fer cijenu, spremni smo razmotriti prodaju našeg udjela”, istaknuo je Csanyi.

Povodom više slučajeva malverzacija novcem unutar sustava CKB banke i kaznene prijave protiv bivšeg izvršnog direktora Pala Kovacsa zbog internih sumnji da je zlorabio službeni položaj, Csanyi je rekao da CKB banka nikada nije zlorabila novac klijenata te da su novac uvijek vraćali pravom vlasniku.

“Zlouporabu novca počinili su pojedini zaposlenici banke. Klijenti nikada nisu gubili novac u CKB banci, već banka zbog ponašanja svojih zaposlenika. Tužili smo sve te zaposlenike i jako mi je žao što je postupak dug i često bez rezultata ili jako spor”, rekao je Csanyi, dodavši da nema aktualnih informacija o kaznenoj prijavi protiv Kovacsa.

Naglasio je da je OTP grupa vrlo zadovoljna ulaskom na crnogorsko tržište, da su na početku imali poteškoća, a da CKB banka sada dobro posluje.

50

milijuna eura kredita osigurala je Vlada Crne Gore u CKB-u

“Uspjeli smo pronaći dobru upravu, tako da sve ide glatko. Naravno, u svakoj zemlji postoje određeni problemi s regulatorima, ali sveukupno, tržište se razvilo u zadnjih desetak godina. Kupili smo nekoliko banaka u Crnoj Gori, investirali u tehnologiju na tržištu, tako da mislim da je razina bankarskih usluga dobra. Sve u svemu, nikada nisam požalio što sam ušao na ovo tržište.

Vlada Crne Gore se zadužila kod CKB banke od 50 milijuna eura za financiranje proračuna. Na pitanje hoće li CKB banka ponovo kreditirati državu ako bude potrebno, Csanyi je rekao da su spremni razmotriti takav zahtjev.

“Mi smo vodeća banka na crnogorskom tržištu, a kroz našu povijest razvili smo pouzdan odnos kao financijski partner s Vladom. Naravno, u slučaju potrebe Vlada može računati na našu potporu. Što se tiče uvjeta, ne bih ih precizirao jer to ovisi o mnogo faktora kao što su iznos, rok dospijeća i drugo”, rekao je Csanyi.

Rekao je i da su zadovoljni poslovnim okruženjem u Crnoj Gori, koje nije ništa lošije od Mađarske, te da je za poboljšanje poslovnog okruženja važno da je makroekonomska situacija dobra, da je mala inflacija, mali proračun. deficit, ili nikakav, a dovoljna državna potpora. “Politička stabilnost je ključna, naravno”, istaknuo je Csanyi.

Mogućnosti širenja
Istaknuo je kako OTP grupa uvijek traži mogućnosti ulaganja, posebice u zemljama u kojima već posluje. “Ušli smo u središnju Aziju, Uzbekistan, gdje vrlo uspješno poslujemo. Fleksibilni smo za izlazak na zapadnoeuropska tržišta ako postoji mogućnost”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Na pitanje razmatra li mađarska naftna kompanija MOL, čiji je potpredsjednik, mogućnost ulaska na crnogorsko tržište, Csanyi je rekao da MOL kao regionalna energetska kompanija traži mogućnosti ulaganja, posebice na Balkanu.

OTP grupa prisutna je u jedanaest zemalja srednje i istočne Europe (CEE), kao i u Uzbekistanu. Prema izvješću agencije “Standard & Poors”, OTP banka je zajedno s dvije najveće banke u Poljskoj zauzela prvo mjesto na listi najboljih europskih banaka na temelju kombinacije financijskih pokazatelja na kraju 2023. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close