Crnogorci u šoku, turisti ovog ljeta radije biraju Hrvatsku ili Albaniju

Autor: Poslovni dnevnik , 10. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Problemi su brojni – od nedostatka koordinacije s resornim ministarstvom do nesređene infrastrukture.

U trenutku kada bi Crna Gora trebala doživjeti vrhunac turističke sezone, situacija je daleko od idealne. Dragan Purko Ivančević, dugogodišnji turistički djelatnik i član Odbora za turizam PKCG, kaže da je ovo najgore pripremljena sezona otkako se gotovo 45 godina bavi turizmom.

Problemi su brojni – od nedostatka elementarne koordinacije s resornim ministarstvom do nesređene infrastrukture, građevinskih radova usred turističkih destinacija i loše prometne povezanosti. Ivančević upozorava da je situacija toliko kritična da može imati dugoročne negativne posljedice na crnogorski turizam.

Niska očekivanja
Zabrinutost izražava i Petar Miljanić, predstavnik Udruge hotelijera. Ističe za Pobjedu da bismo, s obzirom na trenutne okolnosti, mogli biti zadovoljni ako posjećenost i broj noćenja budu na razini prošlogodišnjih.

11

posto manji turistički promet imala je Crna Gora u prvih pet mjeseci

Osim Budve, napominje, građevinskih radova ima i u drugim primorskim gradovima. No, jedini grad koji se ove godine može pohvaliti organiziranom turističkom sezonom je Bar.

“U Baru turistički promet funkcionira bez problema, od smještajnih kapaciteta do aerodroma i izletišta. Ovaj grad se uspio organizirati i posvetiti uređenju turističkog mjesta da izgleda atraktivno i turistički, a ne kao gradilište.

Uložili su trud i sredstva kako bi omogućili nesmetan protok turista i stvorili ugodnu atmosferu za posjetitelje. Bar je postao svijetli primjer kako bi jedan grad na obali trebao izgledati tijekom turističke sezone, suprotstavljajući se izazovima s kojima se drugi gradovi suočavaju zbog građevinskih radova – tvrdi Ivančević. Kaže da nemaju nikakvu pravi odnos s novim ministrom.

“Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja Sjevera Vladimir Martinović još uvijek se nije udostojio saslušati nas i pronaći rješenja za probleme koje svi zajedno prepoznajemo. Nedostatak ozbiljnosti u rješavanju ovih problema može značajno naštetiti budućim sezonama.

Pogotovo sada, kada se kreće u drugu fazu ugovaranja za iduću godinu. Loša slika naše destinacije već se odražava i osjećamo posljedice. Sve više agencija i turoperatora s kojima surađujemo za sljedeću godinu odlučuje se za Albaniju ili Hrvatsku, dok u isto vrijeme postupno smanjuju ili čak potpuno ukidaju svoje aktivnosti u Crnoj Gori.

Ovakav trend može imati dugoročne posljedice na našu turističku industriju, ozbiljno ugroziti ne samo sljedeću sezonu, već i budući razvoj turizma u zemlji – objasnio je Ivančević. Kako je naveo, izostanak strateških inicijativa i nedostatak učinkovitih rješenja za probleme u turističkoj infrastrukturi i promociji destinacije dodatno otežava situaciju.

“Popravak ove slike zahtijevat će godine truda. Kad izgubimo dobar imidž, gubimo i publiku koja bi trebala donijeti više od osnovnog smještaja – a to je novac kroz izvanpansionsku potrošnju, dodatne aktivnosti, aktivni turizam, rekreaciju, sport i gastronomiju – kaže Ivančević. Trend slabljenja platežne moći naše klijentele kontinuirano se smanjuje iz godine u godinu, što je izuzetno zabrinjavajuće i loše.

Predstavnik Udruge hotelijera Petar Miljanić ističe kako dosadašnji tijek sezone pokazuje da ćemo biti zadovoljni ako posjećenost i broj noćenja budu niži ili na razini sezone 2023.

Manjkava promocija
“Očito je da nam je potrebna znatno bolja iskorištenost postojećih destinacija, kao i da nam nedostaju nove destinacije za privlačenje gostiju. Nedostatak aktivne promocije, kao i nedovoljno korištenje elektroničkog marketinga, čine da našu zemlju ne uspijevamo rangirati na prvim mjestima na tražilicama – objasnio je Miljanić.

Problem je i nedostatak kvalificirane radne snage koji je posljednjih godina sve izraženiji u crnogorskom turizmu.

Komentirajte prvi

New Report

Close