Crna Gora priprema zakonodavni okvir za stalne sezonce

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Zaposlenici bi ostali na radnim mjestima i izvan turističke sezone, primali bi plaću i doprinose i kada ne rade.

Vlada planira smanjiti nezaposlenost i regulirati nedostatak radne snage tijekom turističke sezone uvođenjem kategorije stalnog sezonskog radnika.

Time bi zaposlenici ostali na radnim mjestima i izvan turističke sezone, primali bi plaću i doprinose i kada ne rade, dok bi poslodavci dobili stalnu radnu snagu, čak i za dijelove godine s manjim obujmom.

Radna skupina
Iako nisu otkrivali detalje, iz Ministarstva rada i socijalne skrbi za “Vijesti” je rečeno da se radi na nacrtu zakona o stalnom sezoncu, kako bi se što učinkovitije zaposlila domaća radna snaga, uredio pravni okvir i uključile sve institucije.

Zbog toga su formirali radnu skupinu za izradu ovog dokumenta, koju osim Vlade čine i predstavnici socijalnih partnera (sindikati i poslodavci).

Zaposliti domaće radnike

U Privrednoj komori vjeruju i da je potrebno urediti poslovni ambijent kako bi poslodavci imali dodatni interes da zaposle domaće radnike.

Iz odjela na čelu s Naidom Nišić dodaju da su zbog efikasnijeg rada, provedbe i stručne podrške prilikom izrade Nacrta osigurali i podršku Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju (GIZ). Potreba za ovom uredbom je, kako su naveli, to što je Crna Gora turistička destinacija koja ima velike koristi od ovog posla.

“Zato želimo postići učinkovitije zapošljavanje domaće radne snage za vrijeme sezonskog rada, uređenje zakonodavnog okvira kako bi se omogućila fleksibilnost u ovom području, kao i aktivno sudjelovanje svih relevantnih institucija u provedbi ove aktivnosti.

S obzirom na to da je rad na Nacrtu zakona o stalnom boravku tek u početnoj fazi te da je prvi sastanak radne skupine održan 14. lipnja, u ovom trenutku nije moguće dati detaljnije odgovore i pojašnjenja”, poručili su iz Ministarstva rada i naglasili da će javnost moći sudjelovati u javnoj raspravi koja će biti organizirana nakon što radna skupina pripremi Nacrt.

Ni susjedna Hrvatska nije imuna na probleme s nedostatkom radne snage ljeti, no ta je zemlja prije nekoliko godina uvela kategoriju stalnog sezonca. Program provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a pravo na status imaju oni koji su kod istog poslodavca radili najmanje šest, a ne dulje od devet mjeseci neprekidno i koji će kod njega raditi još najmanje šest mjeseci.

U 2023. godini u Hrvatskoj je registrirano više od 5000 stalnih sezonaca, dok ih je u prva tri mjeseca ove godine bilo 2340.

Važna reforma
Iz PKCG Vijestima je rečeno da će donošenje Zakona o stalnom sezoncu biti važan dio reformi, zbog čega su ga predložili nadležnima, posebno jer je domaći turizam i dalje izrazito sezonalan, pa su neki potencijalni radnici obeshrabreni, jer tijekom cijele godine neće imati prihoda.

Analize tržišta pokazale su, kako kažu, da bi pojednostavljenje procedure prijave radnika bio veliki poticaj gospodarstvu i građanima da što prije izvršavaju svoje obveze prema državi. Smatraju da je to posebno važno kod zapošljavanja sezonskih radnika, jer je to dio tržišta rada koji je puno dinamičniji od zapošljavanja stalnih radnika.

Zbog toga je, kako navode, potrebno provesti mjere i pojednostaviti registraciju. Ističu da poslodavci u kontinuitetu imaju problem kvalificirane radne snage, da su kriteriji za buduće radnike u ovom sektoru sve veći, te je potrebno sinkronizirano raditi na osposobljavanju što većeg broja domaćih radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close