Crna Gora i BiH dogovorile novu ekološku studiju za HE Buk Bijela

Autor: Poslovni dnevnik , 02. srpanj 2024. u 06:02
Foto: SHUTTERSTOCK

Među najvažnijim zaključcima potvrđeni su rezultati geodetskih ispitivanja i hidroloških mjerenja.

Pregovori BiH i Crne Gore o projektu hidroelektrane Buk Bijela daju rezultate. U sklopu druge faze svoje mape puta za izlazak iz spora dogovorili su da će se studija utjecaja na okoliš ponoviti, piše Igor Todorović za portal Balkan Green Energy News.

Nakon sastanka koji je vodila stručnjakinja za okoliš Tajništva Energetske zajednice Aleksandra Bujaroska, Prekogranična dijaloška grupa Bosne i Hercegovine i Crne Gore postigla je dogovor o drugoj fazi mape puta za projekt hidroelektrane Buk Bijela. Glavna stvar je ponoviti studiju utjecaja na okoliš.

Ekološki standardi
Sporazum je rezultat zajedničkih nastojanja da se poštuju strogi ekološki standardi, priopćilo je tajništvo. Radna skupina će definirati opseg nove studije i vodeći se najnovijim znanstvenim spoznajama, uz sudjelovanje javnosti i nadležnih tijela, te temeljito ispitati sve prekogranične utjecaje, navodi se u priopćenju.

Oba su izaslanstva istaknula napredak postignut u prvoj fazi mape puta. Među najvažnijim zaključcima potvrđeni su rezultati geodetskih ispitivanja i hidroloških mjerenja, uključeni u početne korake u dijalogu, dodaju iz Tajništva Energetske zajednice.

Kako se navodi u ovom tekstu, prije tri godine Republika Srpska i Srbija označile su početak pripremnih radova na hidroelektrani Buk Bijela snage 93 megavata. Dio je planirane Gornjodrinske kaskade koja bi uključivala i hidroelektrane Foča i Paunci.

No, pobunile su se Crna Gora i Federacija BiH. Ranije je već objavljeno da su predstavnici crnogorske vlade izjavili da se HE Buk Bijela može graditi ako ne ugrožava okoliš Crne Gore.

Projekt jako kasni i trenutno nema građevinskih aktivnosti, stoji u zapisniku sa sastanka. Međutim, prošloga tjedna, nakon donošenja Odluke o usvajanju Nacrta programa javnih investicija RS za period 2025.-2027. godine, Vlada RS priopćila je da su najveća ulaganja u energetiku u ovom razdoblju planirana za HE Buk Bijela.

U energetici u naredne dvije godine najveća ulaganja planirana su za projekt Izgradnja HE Buk Bijela u okviru hidroenergetskog sustava Gornja Drina, u iznosu od 375 milijuna KM (ukupna vrijednost projekta je 579 milijuna KM) – priopćeno je prošlog tjedna iz Vlade RS-a.

Rješavanje sporova
Gornja Drina je zajednički projekt Elektroprivrede Srbije (51 posto) i Elektroprivrede Republike Srpske, kao i da su Crna Gora, Srbija i Republika Srpska u ožujku dogovorile zajednički razvoj energetskih projekata poput hidroelektrana kao i unapređenje prijenosnih mreža, te brže rješavanje postojećih sporova u tom sektoru.

Podsjećamo, idejno rješenje za HE Buk Bijela predstavljeno je još 2011. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close