Crna Gora će se do kraja godine zadužiti za 180 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Pregovara se sa Svjetskom bankom, a potporu će pružiti Francuska razvojna agencija i Međunarodni fond OPEC.

Ministarstvo financija do kraja ove godine planira osigurati 180 milijuna eura kroz kreditne zajmove o kojima pregovara sa Svjetskom bankom (SB), a potporu tome pružit će Francuska razvojna agencija (AFD) i Međunarodni fond OPEC.

To zaduženje predviđeno je ovogodišnjim proračunom, a novac bi se iskoristio za refinanciranje dugova i stvaranje fiskalne pričuve u idućoj godini, pišu Vijesti.

Rast duga
Podaci o ovom kreditu navedeni su u nacrtu Fiskalne strategije koji je u javnoj raspravi. Prošlog proljeća država se izdavanjem obveznica na međunarodnom tržištu zadužila za 687,76 milijuna eura (750 milijuna dolara), au planu je i izdavanje obveznica na domaćem tržištu u iznosu od 50 milijuna.

Sve te obveze, kako stoji u Nacrtu fiskalne strategije, utjecat će na rast državnog duga u ovoj godini. Očekuje se povećanje apsolutnog iznosa državnog duga u odnosu na kraj 2023. godine za oko 480 milijuna eura. Ukupni državni dug (bez depozita) krajem prosinca prošle godine bio je 4,05 milijardi eura, a s depozitima 3,9 milijardi.

Kako je Zakonom o proračunu za 2024. predviđena mogućnost dodatnog zaduživanja od 500 milijuna eura na domaćem ili inozemnom tržištu za potrebe refinanciranja duga i stvaranja fiskalne pričuve, u planu je sklapanje kredita za razvojne politike. (DPL – Development Policy Loan) kod SB.

Zajam za razvojne politike odobrava se samo u slučaju ispunjavanja prethodnih kriterija koji se odnose na jačanje fiskalne održivosti i omogućavanje održivog i zelenog gospodarskog rasta kroz provedbu strukturnih reformi.

Ugovara se aranžman u iznosu do 160 milijuna eura kroz dvije tranše od po 80 milijuna eura u 2024. i 2025. godini. Potporu navedenom kreditnom aranžmanu sa Svjetskom bankom pružit će AFD i Međunarodni fond OPEC, koji bi osigurali dodatnih po 50 milijuna eura”, stoji u Nacrtu fiskalne strategije.

Pojašnjeno je da je rast duga tijekom 2024. godine uvjetovan prvenstveno izdavanjem obveznica na međunarodnom financijskom tržištu u iznosu od 750 milijuna dolara (687,76 milijuna eura), kao i planiranim zaduženjem temeljem DPL-a. kreditni aranžman u iznosu od 180 milijuna eura i zaduženje na domaćem tržištu u iznosu od 50 milijuna eura.

Otplata ranijih zaduženja
“Dodatno, na rast duga utjecat će i kreditno financiranje razvojnih i infrastrukturnih projekata planiranih Zakonom o proračunu i Odlukom o zaduživanju za 2024. godinu u iznosu od oko 70 milijuna eura.

Pritom se predviđa otplata duga u 2024. godini, u ukupnom iznosu od oko 505 milijuna eura”, navodi se u dokumentu. U 2025. godini za otplatu duga iz prethodnog perioda potrebno je osigurati oko 830 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close