Crna Gora bi do kraja godine mogla izdati narodne obveznice

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Izdavanjem “retail” obveznica država bi građanima omogućila plasiranje viška sredstava, po povoljnijim uvjetima nego što je to slučaj s poslovnim bankama.

Jedna od mogućnosti potencijalnog zaduživanja do kraja ove godine je izdavanje tzv. narodnih obveznica. Izdavanjem “retail” obveznica država bi građanima omogućila plasiranje viška sredstava, po povoljnijim uvjetima nego što je to slučaj s poslovnim bankama, rekao je u razgovoru za Bankar ministar financija Novica Vuković.

Podsjetio je da je u Crnoj Gori prosječna neto plaća rasla 20,2 posto više od inflacije, što znači očuvanje životnog standarda građana, te najavio da trendovi predstavljeni Fiskalnom strategijom određuju i daljnji rast realnih plaća, u skladu s tim. “Nemaju nikakvih uporišta tvrdnje da će se zbog smanjenja doprinosa buduće mirovine smanjivati.

Apsolutno se ništa nije promijenilo u načinu obračuna mirovina i jasno je da se mirovine u narednom razdoblju ne mogu smanjivati”, rekao je Vuković i najavio je da će od siječnja mirovine biti povećane za oko 7-8%, odnosno u prosjeku za oko 50 eura, što nije jednokratno povećanje, već će se tijekom te godine nastaviti usklađivati mirovine prema utvrđenoj proceduri.

Rekao je da se nastavlja trend dobre naplate svih kategorija proračunskih prihoda, te ponovio da se iz duga neće financirati novi proračunski rashodi, osim kapitalnog, čime se ispunjava zlatno pravilo proračuna. da se sve tekuće obveze financiraju iz tekućih prihoda.

Vuković je također objasnio da su negativni trendovi u vanjskotrgovinskoj razmjeni Crne Gore posljedica niske domaće proizvodne baze, otvorenosti gospodarstva i liberaliziranih trgovinskih i investicijskih tokova. Kazao je da se u idućoj godini očekuje prosječna inflacija od oko 4 posto, zbog ubrzane potražnje u gospodarstvu i poticanja potrošnje, ali i rasta turizma i pratećih djelatnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close