Cijene hrane u Crnoj Gori već na 87 posto prosjeka Europske unije

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2024. u 07:19
Foto: SHUTTERSTOCK

Razina cijena potrošačkih dobara i usluga u Crnoj Gori prošle godine iznosila je 64 posto prosjeka EU.

Prema konačnim podacima Eurostata, u okviru projekta pariteta kupovne moći, razina cijena potrošačkih dobara i usluga u Crnoj Gori prošle godine iznosila je 64 posto prosjeka Europske unije.

Kada je riječ o cijenama hrane i bezalkoholnih pića, one su u Crnoj Gori na 87 posto prosjeka EU. Kako je priopćeno iz Monstata, razine cijena robe široke potrošnje i usluga značajno su varirale među zemljama članicama Europske unije u 2023. godini.

Danska na vrhu
“Najvišu razinu cijena bilježi Danska sa 143% prosjeka EU, zatim Irska sa 142%, Luksemburg sa 135%, Finska sa 125% i Nizozemska sa 118%. Najniže razine cijena zabilježene su u Mađarskoj – 76 posto, Poljskoj 66 posto, Rumunjskoj i Bugarskoj 60 posto – navodi se.

Od zemalja u regiji Hrvatska bilježi najvišu razinu cijena robe široke potrošnje i usluga, koja iznosi 76% prosjeka EU, dok Srbija i Albanija bilježe razinu cijena od 68% i 66% prosjeka Europske unije. Razina cijena robe široke potrošnje i usluga u BiH iznosi 58 posto, a u Sjevernoj Makedoniji 52 posto europskog prosjeka.

Usporedba s regijom

Proizvodi iz grupe “hrana i bezalkoholna pića” su u Crnoj Gori skuplji nego u BiH (85%) i Makedoniji (68%), dok su jeftiniji u odnosu na Hrvatsku.

Od svih zemalja koje sudjeluju u ovom projektu, Švicarska je najskuplja zemlja za tri navedene skupine proizvoda i usluga “hrana i bezalkoholna pića”, “odjeća” te “restorani i hoteli”.

“Turska ima najniži indeks razine cijena za proizvode i usluge u grupama “hrana i bezalkoholna pića”, “odjeća” i “audio-vizualna oprema i oprema za obradu podataka”. Proizvodi i usluge u skupini “alkoholna pića i duhan”, “motorna vozila” i “restorani i hoteli” prema spomenutom istraživanju najjeftiniji su u Makedoniji – navodi se u priopćenju.

Za grupu “odjeća” Crna Gora bilježi indeks razine cijena od 99, što je ispod prosjeka Europske unije, u Srbiji je indeks viši i iznosi 102, dok je značajno niži indeks u Sjevernoj Makedoniji (78)., Turskoj (30) kao i u nekim članicama EU, Mađarskoj (88), Bugarskoj (82) i Španjolskoj (81).

“Proizvodi iz grupe “hrana i bezalkoholna pića” su u Crnoj Gori sa 87% prosjeka Europske unije skuplji nego u BiH (85%), Sjevernoj Makedoniji (68%), dok su jeftiniji u odnosu na Hrvatsku u kojoj su razine cijena za navedenu grupu proizvoda (102%), Srbija (96%) i Albanija (91%) prosjeka EU – navode iz Monstata.

Promatrajući Crnu Goru, indeks razine cijena za grupu proizvoda “audiovizualna oprema i oprema za obradu podataka” iznosi 106 i iznad je prosjeka EU, dok je indeks razine cijena za “motorna vozila” 92.

Najniže razine cijena za grupu “restorani i hoteli” u regiji zabilježene su u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, sa 47% odnosno 49% prosjeka Europske unije, dok je za Crnu Goru ta razina cijena 63%.

Kakva je računica?
Iz Monstata je rečeno da su podatke izračunali Eurostat i OECD kao rezultat istraživanja ove dvije institucije u suradnji s nacionalnim statističkim institucijama u okviru projekta Pariteta kupovne moći (PPP).

“Provodi se ukupno šest anketa, a svaka se anketa odnosi na određenu skupinu proizvoda i usluga. Ciklus istraživanja traje tri godine, a godišnje se provode dva istraživanja.

Indeksi razina cijena prikazani u ovoj objavi temelje se na prosječnim godišnjim cijenama, koje se prikupljaju za oko 2000 usporedivih proizvoda i usluga, čime se zemljama omogućuje prikupljanje cijena za dovoljan broj reprezentativnih proizvoda – pojašnjeno je

Komentirajte prvi

New Report

Close