Cijena Nutelle od 450 grama u Njemačkoj je 3,29 eura, a u Crnoj Gori čak 4,59 eura

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Posebno je upečatljiv primjer cijene maslaca koja je u Crnoj Gori znatno viša nego u mnogim zemljama EU.

Cijene hrane u Njemačkoj općenito se smatraju dosta niskima, posebice u usporedbi sa životnim standardom i primanjima građana. To se posebno odnosi na osnovne prehrambene proizvode kao što su meso, sir, kruh, pivo, vino i povrće.

Diskontne trgovine

Jedan od razloga zašto su cijene ovih proizvoda relativno pristupačne je prisutnost velikih diskontnih trgovina kao što su Aldi, Netto i Lidl. Ove trgovine, koje su široko raspoređene po cijeloj zemlji, nude širok izbor proizvoda po vrlo povoljnim cijenama. Njihova poslovna filozofija, koja je usmjerena na minimiziranje operativnih troškova i nabavu izravno od proizvođača, omogućuje im ponudu kvalitetnih proizvoda po nižim cijenama u usporedbi s tradicionalnim trgovinama. Osnovne namirnice poput svježeg voća, povrća, vina i piva često su znatno jeftinije u tim supermarketima nego u manjim trgovinama ili specijaliziranim trgovinama. Ovakva cjenovna politika ne samo da olakšava život lokalnom stanovništvu, već i privlači turiste koji traže pristupačne opcije za svakodnevnu kupovinu, prenosi Pobjeda. S druge strane, Crna Gora se već duže vrijeme suočava s visokim cijenama hrane i osnovnih životnih namirnica. Iako je životni standard u Crnoj Gori znatno niži nego u Njemačkoj, a minimalna plaća skoro pet puta niža, najnoviji podaci pokazuju da su cijene hrane ovdje u mnogim slučajevima prestigle čak i Njemačku. Ovaj paradoks zabrinjava građane i ekonomiste jer visoke cijene hrane dodatno opterećuju kućne proračune i smanjuju kupovnu moć stanovništva. Razlozi ovako visokih cijena mogu se pronaći u nizu čimbenika, uključujući visoku razinu uvoznih proizvoda, ograničenu domaću proizvodnju, ali i potencijalne nepravilnosti u tržišnom natjecanju i regulaciji cijena. Ove razlike u cijenama mogu se pripisati specifičnom načinu formiranja cijena u Crnoj Gori. Naime, trgovački lanci često sami određuju cijene proizvoda i redovito ih mijenjaju, što dovodi do oscilacija, a često i previsokih cijena za potrošače. Za razliku od Njemačke, gdje su cijene proizvoda obično stabilnije, ovdje trgovački lanci primjenjuju dinamičko određivanje cijena kako bi maksimizirali profit, što negativno utječe na potrošačke budžete.

Prema informacijama iz Njemačke, cijene u marketima i diskontima su iznenađujuće povoljne. Za većinu artikala cijene su niže ili jednake onima u marketima u Podgorici. U odnosu na Crnogorsko primorje, slobodno možemo reći da su cijene u Njemačkoj znatno niže.

Cijene maslinovog ulja u Njemačkoj su 7,99 eura, dok u Podgorici idu i do 25 eura pa naviše. Posebno je upečatljiv primjer cijene maslaca koja je u Crnoj Gori znatno viša nego u mnogim zemljama EU. Za kvalitetan maslac u Crnoj Gori potrebno je izdvojiti najmanje četiri eura, dok najskuplji brendovi koštaju čak 5,79 eura za pakovanje od 250 grama. Ove cijene su izuzetno visoke u usporedbi s Njemačkom, gdje je cijena za istu količinu maslaca niska od 1,99 eura.

Cijena puno kvalitetnijeg suncokretovog ulja u Njemačkoj je 1,39 eura, dok je to cijena običnog suncokretovog ulja u Crnoj Gori. Također, dvije litre Coca-Cole u Crnoj Gori koštaju od 1,89 eura, dok je u Njemačkoj cijena 1,49 eura. Iznenađuje i razlika u cijeni mozzarelle; u Njemačkoj 100 grama košta 0,89 eura, dok je u Podgorici 200 grama čak 3,19 eura.

I povrće preskupo

Cijena Nutelle od 450 grama u Njemačkoj je 3,29 eura, dok je u Crnoj Gori najjeftinija u ovoj gramaži 4,59 eura. I cijena svježeg povrća znatno je niža, pa je tako kilogram krastavaca 0,66, rajčica 1,19. Cijena 10 jaja je 1,99, dok u našim marketima prelazi tu cijenu.

Napominjemo da su navedene cijene u Njemačkoj iz manjih trgovina, dok su u većim trgovačkim lancima kao što su Aldi, Netto i Lidl cijene još niže

Komentirajte prvi

New Report

Close