CGES inicira korake za veću energetsku sigurnost regije

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2024. u 07:08
Foto: Pixabay

Osnovna ideja je omogućiti implementaciju redispatchinga (koordinirane promjene proizvodnja elektrana u svrhu upravljanja zagušenjem mreže) kao jedna od mjera sanacije.

Crnogorski elektroprijenosni sustav (CGES) pokrenut će snažniju regionalnu suradnju operatora prijenosnih sustava u regiji, kako bi se povećala sigurnost opskrbe potrošača, najavio je crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

On je tu ideju iznio na neformalnom sastanku u Banjoj Luci, a podržao ju je i čelnik Energetske zajednice Artur Lorkovski, kako bi se što više izbjegli poremećaji u opskrbi električnom energijom, kakvi su se dogodili 21. lipnja.

“Osnovna ideja, a ujedno i međukorak dok zemlje regije ne preuzmu europsku regulativu i uspostave koordiniran izračun prekograničnih kapaciteta i sigurnosti (CCR i SOR), je omogućiti implementaciju redispatchinga (koordinirane promjene proizvodnja elektrana u svrhu upravljanja zagušenjem mreže) kao jedna od mjera sanacije”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da bi to podrazumijevalo još veći stupanj regionalne koordinacije i suradnje na području sigurnosti opskrbe regije električnom energijom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close