CBCG očekuje nastavak pada inflacije u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 04. lipanj 2024. u 05:44
Prosječna plaća u Crnoj Gori u veljači je dosegla 821 euro nakon oporezivanja/SHUTTERSTOCK

Središnja banka predviđa da će se inflacija kretati od tri do sedam posto.

U Crnoj Gori se ove godine očekuje nastavak pada inflacije, pa ekspertna procjena Centralne banke (CBCG) predviđa da će se ona kretati od tri do sedam posto, sa središnjom tendencijom od pet posto.

Savjet CBCG je na sjednici kojom je predsjedavala guvernerka Irena Radović usvojio Izvještaj o stabilnosti cijena u prošloj godini, u kojem je analizirano kretanje inflacije u Crnoj Gori u prethodnoj godini i data prognoza za tekuću godinu.

Usporavanje cijena
“Nakon 2022. godine, u kojoj je u Crnoj Gori zabilježena najveća godišnja stopa inflacije od obnove nezavisnosti 2006. godine, u prošloj godini došlo je do usporavanja rasta cijena”, navodi se u priopćenju kojeg prenosi agencija Mina-business.

Što se budućih kretanja cijena tiče, očekuje se nastavak pada inflacije u ovoj godini, pa stručna procjena CBCG predviđa da će se inflacija u ovoj godini kretati od tri do sedam posto, s centralnom tendencijom od pet posto.

Članovi Savjeta razmotrili su godišnje izvješće o radu CBCG za prošlu godinu, u kojem je navedeno da su sve aktivnosti te najviše monetarne institucije obavljene u skladu s planiranim obvezama.

Osim analize makroekonomskog i bankarskog sektora, izvješće sadrži i pregled regulatornih i nadzornih aktivnosti CBCG. Utvrđeno je da je bankarski sektor u Crnoj Gori prošle godine bio stabilan i kontinuirano pod kontrolom CBCG.

Osim neizravnog i izravnog nadzora poslovanja banaka, CBCG je pratila i analizirala potencijalne rizike, te preventivno djelovala u slučaju uočenih ranjivosti u cilju očuvanja financijske stabilnosti.

No, analitičari su oprezni. Prosječna plaća u Crnoj Gori u veljači je dosegla 821 euro nakon oporezivanja, što je povećanje od gotovo 300 eura otkako je Demokratska partija socijalista (DPS) smijenjena s vlasti 2020. godine.

Iako građani Crne Gore sada imaju jedan od najvećih mjesečnih primanja u regiji, ekonomisti tvrde da taj rast nije u skladu sa stvarnim ekonomskim napretkom zemlje i riskira daljnje potpirivanje inflacije.

Previsoke plaće
Rast se može pripisati ekonomskom programu Europa sad koji je Vlada Crne Gore provela u siječnju 2022. godine, a kojim su ukinuti obvezni doprinosi za zdravstveno osiguranje koje plaćaju zaposlenici, a minimalna plaća u privatnom i državnom sektoru povećana je na 450 eura. Povećane plaće dobili su i liječnici i sveučilišni profesori.

No, ekonomisti uporno upozoravaju da nema realne ekonomske osnove za tako brz rast plaća u javnom sektoru te da on možda neće biti dugoročno održiv. Rizik je da će dodatno potaknuti inflaciju u zemlji koja već uvelike ovisi o uvozu.

Komentirajte prvi

New Report

Close