Carrefour uključio Crnu Goru u svoj plan širenja

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Carrefour će nakon prve faze širenja težište razvoja prebaciti na Srbiju i Crnu Goru.

Grčka tvrtka Retail and More, vlasnik licence Carrefour za tržišta Grčke, Bugarske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, potpisala je ekskluzivna prava zastupanja i u Crnoj Gori, izvijestili su iz Retail Srbija.

Prema saznanjima portala Retail Serbia, nakon završetka prve faze širenja u Bugarskoj i Grčkoj, podružnica Carrefoura će svoje težište razvoja prebaciti na Srbiju, kao najveće tržište Zapadnog Balkana biti glavno tržište, dok će Crna Gora vjerojatno biti zadnja zemlja za ekspanziju i širenje.

Regionalno širenje

Na grčkom tržištu Retail and More bilježi dvoznamenkasti rast prodaje, dok se diljem Bugarske otvaraju nove trgovine Carrefour. Sjedište Carrefoura u Francuskoj nedavno je službeno potvrdilo da će zajedno s partnerima u sljedeće dvije godine otvoriti deset novih tržišta. Retail and More trenutno razvija dva formata trgovina u Grčkoj i Bugarskoj koji nude brzu i modernu kupovinu. Kako doznaje Retail Serbia, grupacija razmatra pokretanje lanca Supeco, za koji ima sva prava otvaranja diskontnog formata prema ugovorima s francuskom grupacijom. Općenito, crnogorsko maloprodajno tržište idućih bi godina trebalo izgledati znatno drugačije, s pojačanom konkurencijom. Naime, dok njemački Lidl osigurava lokacije diljem Crne Gore, talijanski Conad također je najavio ulazak na crnogorsko tržište.

Građani čekaju Lidl, a političari se uzdaju u njega, nadajući se da će to dovesti do nižih cijena. Podsjetimo, pet najvećih domaćih trgovačkih lanaca lani je ostvarilo blizu 31,5 milijuna eura dobiti, gotovo 13 milijuna više nego 2022. godine.

Ograničenje marži

Analitičari procjenjuju da su marže lanaca koji trenutno posluju na crnogorskom tržištu ipak pretjerane, pa bi dolazak velikih igrača poput Lidla ili Carrefoura bio dobra vijest za crnogorske potrošače. O ovoj je temi prije nekoliko dana govorio i crnogorski premijer Milojko Spajić. Vlada će na prvoj redovnoj sjednici proširiti obuhvat ograničenja marži, a ovaj put bit će obuhvaćen veći broj proizvoda. Ključno za crnogorsko tržište je dovođenje stranih trgovačkih lanaca iz Europske unije, kako bi se tržište otvorilo i smanjile marže.

Spajić je dodao i da Crna Gora mora popraviti infrastrukturu jer je proizvod dolaskom u Crnu Goru već skup, a ne isplati se dovoditi velike količine proizvoda. Naveo je da je inflacija ista kao na europskom nivou i da ona nije problem, već da su cijene porasle do te mjere, da se svaka mala promjena osjeti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close