Pad jednog od simbola susjedne države. Postali su idealan grad za izbjegavanje

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2024. u 07:00
Crnogorska metropola turizma ove je godine zabilježila povećanje smještajnih kapaciteta za strane državljane/Shutterstock

Jedan od glavnih razloga budvanskih posrtanja je nesređena gradska infrastruktura.

Turistička sezona je u punom jeku, broj turista u Budvi znatno je manji nego prošle godine, kaže u izjavi za Antenu M predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, koji kao jedan od glavnih razloga za takvo stanje stvari vidi nesređenu infrastrukturu. Radulović smatra da je prva polovica kolovoza ujedno i kraj ljetne sezone.

Nema kvalitetnog odmora
“Činjenica je da su ove godine lipanj, srpanj i kolovoz, kako je krenulo, imali manje gostiju, iako će biti gužve u prvoj polovici kolovoza, ali to je zadnji val gostiju i to je to. Tko god je prošle godine bio u Budvi ili uopće na Budvanskoj rivijeri, shvatio je da tamo nema kvalitetnog odmora, zato sam i prošle godine rekao da mi provodimo 2024. godinu “, rekao je Radulović. Sugovornik Antene M kaže da je jedan od razloga zašto je Budva postala grad za izbjegavanje nesređena gradska infrastruktura.

“Gost koji dođe u Budvu ima milijun problema, počevši od smeća, neopranih ulica, signalizacije, mnogi pješački prijelazi nisu ni ofarbani ni osvježeni za ovu godinu, a o aerodromima, putu od aerodroma do apartmana i da ne pričam. od apartmana do zračne luke, svaki dan put do plaže…”, kaže Radulović. Takva situacija, kaže, utječe i na cijene smještaja.

“Mi svakako moramo sniziti cijene, a oni nama dižu narudžbe. Cijenu ne postižemo na temelju stana. Možete imati najbolje stanove na Mediteranu, ali ako pored vašeg stana u toj ulici stoje četiri kontejnera, dva, pet, nema veze, puni su smeća i tako stoje danima, sve to skupa. daje lošu sliku i obara cijenu, opću cijenu”, ističe Radulović.

40 000

turista trenutno boravi na budvanskoj rivijeri

Navodi da su hotelski kapaciteti popunjeni, ali strahuje da to neće biti slučaj sljedeće sezone. “Zašto hotelski smještaj funkcionira prilično dobro? Jer su ti kapaciteti ugovoreni prošle godine. Ti gosti dolaze i dolaze. Svi ostali, koji su mobilni, koji rezerviraju online, oni neće doći. Mogu vam reći podatak da je od 2023. godine, pored inflacije, pored svih nedaća koje su nas zadesile, hotelski smještaj, kako nam je priopćio Monstat, poskupio za 3,1 posto.

Ove godine, ovo što nam spremaju, ovu omču oko vrata koju stavljaju i sebi i nama, treba nam barem 15 posto dići cijene za iduću godinu, da budu na nuli, a ne da zarade, ali valja sanirati sve loše posljedice koje će izazvati ove mjere koje sada slijede za ovu godinu”, objašnjava Radulović.

Na kraju, Radulović je istakao da ovakva ekonomska situacija ne sluti na dobro za državu Crnu Goru. Problem je i neravnomjeran rast ponude u privatnom sektoru. Točnije, problem je prenatrpanost i nepostojanje strategije kojom bi se ta prenatrpanost ograničila. Šef Sektora za turizam u Tajništvu za gospodarstvo Općine Budva Đorđe Šćepanović kazao je da je crnogorska metropola turizma ove godine zabilježila povećanje smještajnih kapaciteta stranih državljana.

Inflacija privatnog smještaja
Kako je istaknuo, ove godine bilježi se povećanje smještajnih kapaciteta za strane državljane. “Veliki broj stanova je uknjižen. Ove godine imamo dobar broj registriranih smještajnih kapaciteta u obliku apartmana ili turističkih apartmana. Ukupan broj odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu je oko 3300 ili oko 37.000 kategoriziranih ležajeva”, istaknuo je.

“Lokalna turistička inspekcija Općine Budva je i ove godine na terenu. Kod fizičkih i pravnih osoba izdali su četiri prekršajna naloga, to jest novčane kazne u iznosu od 4600 eura. Zato smo počeli djelovati represivnije jer je sezona u jeku, kao i kažnjavati one koji ne rade kako treba”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close