Brskovo će biti jedan od vodećih rudnika cinka u Europi

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2023. u 06:00
Kada počne s radom, rudnik će godišnje ostvarivati ​​izvoz od oko 100 milijuna eura/Shutterstock

U rudnik Brskovo do sada je uloženo 25 milijuna eura, u njemu će tijekom rada biti zaposleno 550 ljudi.

U rudnik Brskovo do sada je uloženo 25 milijuna eura, u njemu će tijekom rada biti zaposleno 550 ljudi, a tijekom izgradnje više od 700, kazali su u tvrtki Tara Resources koja realizira ovu investiciju u Mojkovcu.

– Kada počne s radom, rudnik će godišnje ostvarivati ​​izvoz od oko 100 milijuna eura, što će povećati ukupan crnogorski izvoz za više od 20 posto – navode iz kompanije.

Velika investicija
Kako je priopćeno iz Vlade, premijer Dritan Abazović zajedno s ministrima i predsjednikom Općine Mojkovac Veskom Delićem posjetio je rudnik Brskovo, gdje su razgovarali s izvršnim direktorom Richardom Boffijem i menadžericom za odnose s Vladom Ratkom Sekulović.

U priopćenju se navodi da je riječ o najvećoj investiciji u Mojkovcu, koja je od velikog značaja za ovaj grad, Crnu Goru, ali i šire.

– Početak rada rudnika Brskovo, investicija je vrijedna 150 milijuna eura. Planirani direktni prihod Crne Gore iznosit će 150 milijuna od poreza i koncesijskih naknada tijekom 17 godina radnog vijeka, dok će godišnji prihod od poreza biti od 5 do 7 milijuna eura, pa se očekuje da će Brskovo postati najprofitabilnija tvrtka. u Crnoj Gori – navodi se u priopćenju.

Godišnja koncesijska naknada koja će ići u proračun općine Mojkovac iznosit će oko 3 milijuna eura i udvostručit će proračun ove općine.

– Rudnik Brskovo proizvodit će prosječno 45 kt cinka, 10 kt olova i 3 kt bakra i bit će jedan od vodećih rudnika cinka u Europi. Važno je istaknuti da su predviđene kvalitete koncentrata zainteresirale nekoliko međunarodnih trgovačkih tvrtki i talionica – rekli su predstavnici tvrtke.

Ekološki kriteriji
Brskovo je, naveli su, počelo provoditi strategiju osposobljavanja i zapošljavanja većine djelatnika na lokalnoj razini te će od izvođača zahtijevati suradnju s lokalnim podizvođačima.

Premijer Dritan Abazović izrazio je zadovoljstvo što se radi na poboljšanju planskog dokumenta i očekuje da će uskoro biti završen i prihvatljiv za Vladu, posebno u dijelu ekoloških kriterija.

Komentirajte prvi

New Report

Close