Air Montenegro na jedva 25% tržišta prijašnjeg nacionalnog avioprijevoznika

Autor: Poslovni dnevnik , 28. ožujak 2022. u 08:00
Ovih dana navršit će se cijela godina kako leti Air Montenegro, brend kojeg je 6. travnja lani predstavila kompanija To Montenegro/Air Montenegro

U subotu 19. ožujka na tek jednoj rotaciji Podgorica-Beograd popunjenost bila 63%, a na isti dan 2019., ‘običnog’ utorka, na tom najpopularnijem letu koji je obavio Montenegro Airlines bila je 96%.

Ovih dana navršit će se cijela godina kako leti Air Montenegro, brend kojeg je 6. travnja lani predstavila kompanija To Montenegro, koja je naslijedila Montenegro Airlines (MA) kao novi državni zračni prijevoznik.

Tad je na službenim stranicama kompanije bilo obznanjeno da Air Montenegro predstavlja najbolji naziv za novu etapu i prepoznatljivi kontinuitet nacionalne aviokompanije.

Međutim, čini se da novo ime nije postiglo poslovni uzlet u skladu s najavljenim ambicijama, jer, Air Mointenegro je ostao bez znatnog dijela tržišta Montenegro Airlinesa.

Nedostatak statusa
Radi se o, kako su analizirali u crnogorskom listu Pobjeda, značajnih 75% prometa koje je pokrivao MA, a razlog za toliki tržišni pad nalaze u nedostatku statusa redovnog avioprijevoznika i pripadajućim benefitima.

Podaci o putnicima upućuju na ovakav dramatičan zaključak. Air Montenegro je u subotu 19. ožujka imao samo jednu vezu na liniji Podgorica – Beograd – polazni let za srpsku metropolu imao je 36 putnika, a povratni za Podgoricu 112 (ukupno 148), popunjenost sjedala bila je 63%.

100.000

putnika prevezao Air Montenegro u 6 mjeseci lani, a Montenegro Airlines njih 626.297 u 11 mjeseci 2019.

Nasuprot tome, Montenegro Airlines je “normalne”, pretpandemijske 2019., na isti datum imao čak šest rotacija i jednu dodatnu – dvije na liniji Podgorica-Beograd, jednu Tivat-Beograd i po jednu iz Podgorice prema Parizu i Rimu, kao i jednu tzv. codeshare rotaciju za Beč (MA je prodavala sjedišta, a Austrian Airlines obavio je let).

Tog su dana prevezena 844 putnika, a popunjenost je bila 61%. No, kad se uzme samo jedna rotacija, najčešća, za Beograd, popunjenost je impresivna:

“Na istoj rotaciji iz Podgorice za Beograd koju je MA obavio 19. ožujka prije tri godine popunjenost kabine bila je 96%, dok su ukupno prevezena 223 putnika. To je 75 putnika više nego ih je prevezao Air Montenegro prošle subote”, ističu iz Pobjede.

Ostvario tek 17 posto
U analizi napominju da i dan u tjednu igra ulogu pa i tu Air Montenegro nije prošao bolje. “Ove godine je 19. ožujka bila subota koja podrazumijeva veću frekvenciju prometa, dok je 19. ožujka 2019. bio utorak. Vidi se da je Air Montenegro ostvario svega 17% prometa koji je MA realizirao istog datuma tri godine ranije”, navode.

Dodaju kako je putnike koje je ranije prevozio MA sad najviše preuzela Air Serbia – njenim avionima ide najviše ljudi za Beograd, koji je i Air Montenegro najlukrativnije odredište.

“Air Montenegro trenutačno zauzima tek četvrto mjesto po broju prevezenih putnika u Podgorici. Ispred su Air Serbia, Turkish Airlines i Austrian Airlines. Putnike MA preuzele su i niskobudžetni Ryanaiar i Wizz Air.

Crnogorski prijevoznik leti iz Podgorice osim za Beograd za Istanbul i Ljubljana, s ljetnim redom letenja od travnja, kako je planirano, uvodi i letove za Pariz, Lyon i Zürich, a od svibnja za Frankfurt i Nantes. Iz Tivta bi od lipnja trebao letjeti za Prag.

Komentirajte prvi

New Report

Close