Aerodromi Crne Gore idu u koncesiju, Incheon favorit

Autor: Poslovni dnevnik , 18. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Proces stoji već četiri godine, jer vlade premijera Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića nisu odlučile što će učiniti.

Vlada je odlučila izraditi novi prijedlog ugovora o koncesiji s kojim će izaći pred tri pretkvalificirana ponuđača koji su ušli u uži izbor na temelju natječaja za koncesiju Zračne luke Crne Gore (ACG) raspisanog prije pet godina, te ih pozvati. na pregovore.

Potvrdili su to Vijestima u Ministarstvu prometa i pomorstva (MSP) koje je prije nekoliko mjeseci formiralo novu natječajnu komisiju za ACG koja je imala zadatak odlučiti što će s natječajem za dugoročni zakup zračne luke Podgorica i Tivat.

Dugogodišnja priča
Ovaj natječaj raspisala je 2019. godine bivša Vlada premijera Duška Markovića predvođena DPS-om. Vlada je formirala natječajnu komisiju i produžila suradnju s konzultantom IFC-a. Natječajno povjerenstvo u ovom trenutku u suradnji s konzultantom priprema prijedlog javnog poziva kvalificiranim ponuditeljima zajedno s prijedlogom ugovora o koncesiji koji će biti sastavni dio javnog poziva.

Navedeni proces je vrlo zahtjevan jer će definirati koncesijski rok od 30 godina i sve minimalne tehničke uvjete. Nakon objavljenog poziva mogućnost podnošenja ponuda imaju tri kvalificirana koncesionara. Kada država dobije ponude, uslijedit će pregovori sa zainteresiranim koncesionarima s mogućnošću poboljšanja ponude, nakon čega će Vlada odlučiti hoće li prihvatiti neku od ponuda, rečeno je u Ministarstvu prometa i pomorstva na čelu s ministrom PES-a Filipom Radulovićem Vijesti.

Ministarstvo prometa, koje je tada vodio Osman Nurković (BS), raspisalo je u listopadu 2019. pretkvalifikacijski natječaj za dodjelu koncesija za zračne luke na koji je stiglo sedam prijava, kvalificirala su se četiri ponuditelja, od kojih je jedan odustao. U igri su formalno ostali južnokorejska tvrtka Incheon International Airport, luksemburška Corporacion America Airports i francusko-turski konzorcij Aeroports de Paris TAV.

Međutim, proces je zaustavljen zbog pandemije korona virusa 2020., pa niti jedan od tri ponuđača koji su ušli u uži izbor nije dostavio konačnu ponudu. Dakle, proces davanja ACG-a u koncesiju stoji već četiri godine, jer vlade premijera Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića nisu odlučile što će učiniti u vezi s načinom na koji će se crnogorski aerodromi dalje razvijati i eksploatisati od kraja 2020. do kraja mandata.

Uprava državne tvrtke ACG, na čelu s donedavnim izvršnim direktorom Vladanom Draškovićem, u ožujku prošle godine napravila je detaljnu analizu koja potvrđuje da tvrtka može biti profitabilna i sama osigurati adekvatan razvoj zračnih luka u idućem razdoblju, te da se ACG ne smije dati u zakup.

Draškovićev plan pokazao je da ACG može biti uspješna i profitabilna tvrtka koja može osigurati vlastiti razvoj u skladu s potrebama države i u sljedećih sedam godina ostvariti dobit u ukupnom iznosu većem od 120 milijuna eura, uz istovremeno ulaganje. od 138,4 milijuna eura u razvoju.

No, ni bivša Vlada premijera Abazovića, ni sadašnji premijer Milojko Spajić (PES) nisu se na to obazirali. Spajićeva Vlada je početkom godine najavila da će do ljeta biti donesena konačna odluka što dalje po pitanju koncesije za zračnu luku.

Premijerova odluka
Prema neslužbenim informacijama Vijesti iz krugova bliskih najužem vodstvu PES-a, Spajić je odlučan privatizirati zračne luke, odnosno dati ih u dugoročni najam koncesionarima.

Prema neslužbenim informacijama iz vrha PES-a, Spajić navodno najviše naginje opciji da se za koncesionara izabere južnokorejski Incheon Airports, što je u suprotnosti s dosadašnjim neskrivenim pogodovanjem turskom TAV-u, čiji su interesi u ovom poslu bili više ili manje otvoreno gurali bivši čelnici bivšeg Ministarstva kapitalnih investicija iz Bošnjačke stranke.

Ministarstvo prometa nije odgovorilo na upit Vijesti da potvrdi ili demantira informaciju da je južnokorejski konzorcij Incheon Airports najatraktivnija ponuda za Vladu.

Komentirajte prvi

New Report

Close