Aerodromi CG režu naknade da zadrže niskobudžetne prijevoznike

Autor: Poslovni dnevnik , 16. rujan 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Ryanair će ove zime zadržati jednu liniju iz Podgorice, dok će sve ostale obustaviti do sljedećeg ljeta.

Ministarstvo prometa priopćilo je da je postiglo dogovor s Aerodromima Crne Gore o smanjenju naknada, kako bi se zadržali postojeći niskotarifni prijevoznici i privukli novi.

Maja Vukićević, novoimenovana ministrica prometa, istaknula je kako je odluka prethodne uprave operatera o povećanju naknada imala “jako negativan utjecaj”.

Niska konkurentnost
Kao rezultat toga, Ryanair će ove zime zadržati jednu liniju iz Podgorice, dok će sve ostale obustaviti do sljedećeg ljeta.

“Osim gubitka nekih ruta, naše su zračne luke postale manje konkurentne u usporedbi s drugima u regiji. Nažalost, mnogi ljudi iz Crne Gore sada se odlučuju za letove sa susjednih zračnih luka. Nakon razgovora s direktorom Zračne luke Crne Gore Rokom Tolićem i predsjednicom Upravnog odbora Jelenom Maraš, postignut je dogovor o smanjenju naknada. Kao rezultat toga, operater će imati novu cjenovnu politiku usmjerenu na niskotarifne zračne prijevoznike”, rekla je.

Ryanair je ranije rekao da zračne luke u Crnoj Gori, za razliku od zračnih luka u Europi, povećavaju naknade. “Kao što znate, zračne luke u Crnoj Gori imaju povećane naknade u odnosu na druge europske zračne luke koje smanjuju naknade kako bi potaknule oporavak i rast prometa”, kazali su Pobjedi iz irske kompanije.

Tirana profitirala

Politika koju su Aerodromi Crne Gore vodili u proteklom periodu dovela je do odljeva značajnog broja putnika na aerodrom u Tirani.

Takve akcije, kažu, u suprotnosti su s onim što se može vidjeti diljem Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Politika koju su Aerodromi Crne Gore vodili u proteklom periodu dovela je do toga da je značajan broj putnika preusmjeren na aerodrom u Tirani, što je našim susjedima donijelo veća ulaganja u aerodromske kapacitete, veći broj turista, kao i izvor prihoda za javne financije te zemlje. Ovakve odluke bile su suprotne interesima razvoja crnogorske privrede, kazao je za portal RTCG ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

“Ovaj sporazum potvrđuje i činjenicu da smo svi isticali da je odluka o povećanju naknada štetna, što je donositelj odluke demantirao, iako su same tvrtke službeno izjavile da se povlače s našeg tržišta zbog povećanja cijena.

Crna Gora kao turistička destinacija mora biti bolje povezana i konkurentnija u odnosu na druge zemlje, kako bi zadržala prepoznatljivost i status regionalnog lidera u turizmu”, rekao je Mulešković, navodeći da je upravo zbog slabe povezanosti izgubljen veliki broj turista.

Jačanje infrastrukture
“Raduje činjenica da je došlo do ovakvog dogovora i nadam se da će se dosadašnji aviooperateri vratiti u Crnu Goru”, rekao je Mulesković, izrazivši bojazan da su se već jako dobro pozicionirali na regionalnim zračnim lukama, što bi mogao biti problem u povratku.

“Nadam se da će se ovakva politika nastaviti i da ćemo raditi na povećanju konkurentnosti naših zračnih luka jer je to jedini način da se vratimo na listu lako dostupnih destinacija, što je preduvjet da budemo prepoznata turistička destinacija. Također, paralelno s tim, moramo puno više raditi na jačanju infrastrukturnih kapaciteta zračne luke”, precizira Mulešković.

Komentirajte prvi

New Report

Close