Aerodrom Tivat u lošem je stanju, potrebno je uložiti desetke milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 21. travanj 2022. u 08:00
Terminal, pista i parkiralište na tivatskom aerodromu ne odgovaraju potrebama/Shutterstock

Aerodromi Crne Gore od strateškog su značaja i velika bi pogreška bila dati ih pod koncesiju, kao što se planiralo, kaže Branko Vuković, član Odbora direktora te državne kompanije.

Aerodromi Crne Gore spremni su za predstojeću turističku sezonu, rekao je Branko Vuković, član Odbora direktora Aerodroma Crne Gore. On je, gostući na Gradskoj televiziji, poručio da će Crna Gora ove sezone biti zračno povezana s više od 30 destinacija.

”Trudimo se što bolje pripremiti za turističku sezonu za koju očekujemo da će biti vrlo dobra. Zaposlili smo 25 sezonskih radnika, a ako zatreba primit ćemo još ljudi”, dodao je Vuković.

Žele nadoknaditi minus
S obzirom na trenutačna zbivanja, objašnjava Vuković, nemoguće je predvidjeti koliko će ljudi biti angažirano na aerodromima tijekom sezone.

”Pregovaramo s arapskim prijevoznikom koji je zainteresiran da leti tri puta tjedno do Tivta, a sada žele i letove prema Podgorici. Pregovaramo i s rumunjskim i još nekim zrakoplovnim kompanijama, te se nadamo da ćemo sve gubitke koje smo imali nadoknaditi”, rekao je Vuković. Prema njegovim riječima, potvrđene su nove linije Niš – Tivat i Kraljevo – Tivat.

Pregovori se privode kraju i sa skandinavskim zrakoplovnim kompanijama. Ideje o uspostavljanju letova Sofija – Skoplje – Podgorica i Sarajevo – Podgorica – Skoplje, koja je postojala od 2006., nije zaživjela jer je upitne profitabilnosti.

“Automobilom treba jednako vremena kao i za let. Jednako je i sa Sarajevom. Kada bi uvodili linije prema Skoplju ili Sarajevu ne znam koliko bi to bilo u skladu s agendom EU i europskom regulativom. U nekim zemljama poput Francuske ukidaju se letovi koji traju ispod dva sata kako bi se putovalo vlakom i izbjeglo onečišćenje zraka”, ističe Vuković.

On je siguran da će rat u Ukrajini utjecati na poslovanje aerodroma. No, sezona još nije počela, te se još uvijek ne osjećaju posljedice.

”Nebo prema Rusiji zatvoreno je sa svih strana. S druge strane, Ukrajina je u ratu, pa sumnjam da ikome pada na pamet putovati”, kaže Vujović. Budući da turisti iz Rusije i Ukrajine čine 30 posto od ukupnog broja gostiju, aerodromi će izgubiti 30 posto dobiti, objašnjava Vuković, ali vjeruje da će to uspjeti nadoknaditi.

Koliko bi platio koncesionar?
Aerodromi Crne Gore kompanija su od strateškog značaja za državu i velika bi pogreška bila dati ih pod koncesiju, kao što se planiralo, smatra Vuković.

”Aerodromi imaju mnogo nedostataka u logističkom smislu, terminalima i u broju radnika. U godini u kojoj se poslovalo u minusu zaposlilo se 70 radnika. Sve to stvara dojam da aerodromi nisu održivi. Nijedan koncesionar za aerodrome ne bi dao više od 60 milijuna eura”, ističe Vuković.

Terminal, pista i parkiralište na tivatskom aerodromu u vrlo lošem su stanju, smatra Vuković. Kada je riječ o ulaganju u aerodrome, tivatski bi, kako je rekao, trebao imati prednost.

”Pregovarali smo s općinom Tivat. To su velika ulaganja, riječ je od desecima milijuna eura. Trudimo se novac koristiti racionalno i popraviti sve, usredotočiti se na bolje funkcioniranje zgrade terminala u Tivtu i Podgorici”, izjavio je Vuković. Ističe i da je rasvjeta na tivatskoj pisti u vrlo lošem stanju, što onemogućava noćne letove

Komentirajte prvi

New Report

Close